Egyszerű maradékmentés: leveszöldségből vacsora.
Zöldségfasírtot sokszor készítek, főként vacsira, valamilyen mártogatóssal. Ezek tulajdonképpen a röszti változatai, amikben a burgonyát különböző zöldségekre cserélem. Csak lereszelem, fűszerezem őket, összekeverem egy tojással és liszttel, végül kevés olajban megsütöm. Múlt héten azonban készítettem egy nagy adag zöldségalaplevet, amibe belefőztem 2 nagy répát, egy nagy hagymát és néhány szál angol zellert. Nem volt szívem kidobni a zöldségeket, meg hát ugye ételt nem dobunk ki, ezért azt gondoltam, miért ne lehetne belőle zöldségfasírt?
Nálam most 3 összetevős lett, de tulajdonképpen bármilyen főtt zöldséggel elkészíthető. A fűszerezés mértékét természetesen befolyásolja a zöldségek mennyisége, én most azt adom meg, ami 2-3 liter alaplé főzéséhez szükséges zöldség ízesítéséhez elegendő lesz.
Hozzávalók
főtt zöldség (sárgarépa, hagyma, zeller, fehérrépa, karalábé, kel)
2 teáskanál jerk fűszerkeverék
fél teáskanál só
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál zabpehely
kb. 10 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
olaj a sütéshez
Elkészítés
A főtt zöldségeket botmixerrel turmixold le. Keverd össze a sóval és a fűszerkeverékkel, nyomd hozzá a fokhagymát, majd add hozzá a zabpelyhet is. Végül keverj bele annyi lisztet, hogy formázható masszát kapj.
Nedves kézzel formázz kis gombócokat a masszából, majd kicsit lapítsd le őket. Az olajat melegítsd fel egy serpenyőben és süsd meg benne a fasírokat oldalanként kb. 10 perc alatt.
Mártogatóst is készíthetsz hozzá ízlés szerint. Én most hozzá narancsos-tejszínes tormakrémet kevert ki dupla mennyiségű görög joghurttal.