Burek

 A horvát rétes.

Tavaly ilyenkor még a rovinji kiruccanás mámorában éltem, és megannyiszor futott át lelki szemeim előtt  a helyi halpiac, a kis pékségek, a fagyizók és az éttermek.
Igyekeztem minél több minden megkóstolni, így minden napra jutott valami újdonság és finom falat. A horvát kenyerek nem nagy szám, viszont a töltött édes és sós pékáruk valami fantasztikusak. Lehetett sajtos, gyümölcsös, vaníliás, csokis, spenótos vagy húsos, amit kóstoltam, egytől-egyig finom volt. 
A burek az egyik kihagyhatatlan pékáru, lehetne a horvátok védjegye is, mint nekünk a rétes, vagy a lángos. Készítik édes és sós verzióban is, tipikus utcai kaja, amit a piacról hazafele menet betol az ember, bár a húsos verzió felér egy ebéddel. Készítik batyu formában is, de az autentikus verzió az, amit egy normál pizza méretű, kerek tepsiben sütnek, majd 4 szeletre vágva -így egy adag hatalmas- árulnak. Mivel jól meg is van pakolva töltelékkel, rettenetesen laktató. Ha Rovinjban jártok, a főutcán közel a halpiachoz található egy nagyobb pékség, ott ettem a legfinomabbat.
A tavalyi út emlékére most itthon is elkészítettem a kerek változatot, sósan, túróval és spenóttal, amiből kiadós vacsora lett. 

burek.JPG

Hozzávalók - 24 centi átmérőjű piteformához
1 csomag réteslap (6 lapos)
500 g túró
200 g friss bébispenót
4 evőkanál olvasztott vaj
só, bors, szerecsendió
1 vízzel felvert tojás

Elkészítés
A túrót keverd össze a spenóttal, fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval.
A réteslapot tekerd ki, vágj ki belőle akkora kört, mint a piteforma. 
A vajad olvaszd fel, kend ki vele a formát. Fektesd bele az első réteslapot, kend meg vajjal. Fektess rá egy újabb lapot, kend meg ezt is. Oszlasd el rajta a túrós keverék felét. Újabb réteslap, vaj, rétes lap, vaj, töltelék. A tetejére is boríts két rétes lapot, amiket közben megvajazol. Nyomkodd bele a bureket a formába, majd a legfelső réteslapot kend meg a vízzel felvert tojással.
180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.
Fogyaszthatod magában, vagy salátával.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (141) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (121) ital (54) karácsony (44) kenyér (95) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (133) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (86) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (45) vega (104) vendégváró (24) Címkefelhő
süti beállítások módosítása