Márton napi liba lakoma

Vörösborban gyümölcsökkel párolt libacomb almás túrófánkkal.

Nálunk már hosszú évek óta hagyomány, hogy Márton napon, vagy annak környékén hatalmas liba lakomát csapunk. A népi mondás szerint, aki november 11-én nem eszik libát, a következő évben éhezni fog. Én cseppet sem vagyok babonás, ellenben nagyon szeretem a libahúst, ezért nem maradhat el a libából készült leves és a libasült novemberben. 
Általában fokhagymával és rozmaringgal szoktam sütni, de a hetekben teljesen rákaptam egy lengyel séf műsorára.  Tomasz Jakubiak húst hússal eszik és készít, ami -ugye nem kell mondanom- nagyon is ínyemre van. Elképesztő fogásokat készít, ő adta az ötletet ahhoz is, hogy idén kicsit máshogy kerüljön asztalra a libacomb. Vörösborral és erdei gyümölcsökkel eddig a kacsát készítettem, de mivel a liba húsa nagyon hasonló, ehhez is passzolnak ezek az ízek. A szokásos káposztás köretet is leváltottam idén túrófánkra, ami eddig nálam szintén a kacsa kísérője volt. De most roppant mód passzolt a libához, hiszen fel lehetett tunkolni vele a gyümölcsös szaftot. :)

erdei_gyumolcsos_liba.JPG

Hozzávalók - 4 főnek
4 libacomb
5 dl vörösbor
300 g fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs
5-6 evőkanál libazsír
2 narancs
250 g túró
3 tojás
1 alma lereszelve
2 dl tejföl
250 g liszt
1/2 csomag sütőpor
só, bors, rozmaring

Elkészítés
A libacombokon lévő bőrt keresztben irdald be. Dörzsöld be sóval, borssal, tedd egy tálba, majd locsold meg a narancs levével. Tegyél mellé 1 rozmaring ágat, vagy 1 teáskanál szárított rozmaringot. Éjszakára tedd hűtőbe.
Másnap a túrót keverd el a tojásokkal, a tejföllel és az almával. A lisztben keverd el a sütőport, adagold a túrós masszához. Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a libát.
Egy magas falú serpenyőben forrósítsd fel a libazsírt, majd a combokat először a bőrükkel lefelé majd a másik oldalukon is süsd le. Vedd ki, tedd félre.
A serpenyőbe tegyél még zsírt, ha szükséges és forgasd át rajta a bogyós gyümölcsöket. Öntsd fel a vörösborral, add hozzá a liba páclevét is, végül fektesd bele a combokat. Az edényt fedd le, a combokat 40-50 perc alatt kis lángon párold puhára, mindaddig, amíg a hús, le nem omlik a csontról.
Ha a liba elkészült, egy lábosban forrósíts olajat. Két kanál segítségével szaggass bele gombócokat a túrós masszából. Néhány perc alatt süsd aranybarnára.
A libacombokat tálald a fánkkal és a sűrű gyümölcsös szafttal.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (30) házimenza (49) húsok (122) ital (54) karácsony (55) kenyér (97) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (134) leves (60) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (86) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (47) vega (107) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása