Sülthús, káposzta, knédli

Puha hús és szaftos káposzta, a knéldi már csak ráadás.  

Valószínű az ősz utolsó kellemes napjait választottam ahhoz, hogy leugorjak Balatonra és befejezzem az őszi munkákat, majd lezárjam a házat télre. Olyan izgalmas dolgokat csináltam, mint trágyázás és a vízrendszer leeresztése. :) Visszatérve Pestre mindenképp meg akartam ünnepelni, hogy milyen csodás szezonra zártam rá a kertkaput. 
A házat tavaly azért vettem, hogy sok időt töltsek ott. Ezt akkor úgy képzeltem és valósítottam meg, hogy májustól szeptemberig 3 hét Pesten, 1 hét Balatonon. Idén azonban fordult a kocka és 3 hét után 7-10 napra jöttem fel Pestre, amit cseppet sem bánok, mert így mindenre volt idő. A fűnyírásra, a gazolásra, új növények ültetésére, a cseresznye és meggy, majd az alma szüretre, a rengeteg gyümölcs befőzésére. Mindez akkora öröm volt számomra, hogy csakis egy irtó finom ebéddel koronázhattam meg.
Gyerekkorom óta imádom a csehek nemzeti ételét, amikor gyerekként Csehszlovákiában nyaraltunk, én egy hétig ezen éltem. Itthon néhány éve rendszeresen készítem. Ez egy olyan kaja, amit egy óriási jaaahhhhuuuuu kiáltással fejezek be. :D Annyira jó és én annyira szeretem. 

sulthus_knedli_kaposzta.JPG

Hozzávalók - 4-6 főnek
1,5 kg sertéscomb
4-5 evőkanál kacsa-, vagy libazsír
1 fej káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál cukor
2 babérlevél
0,5 dl fehérbor
0,5 dl fehérborecet
50 g friss élesztő
1,5 dl tej
500 g rétesliszt
1 tojás
1 száraz zsömle
só, bors, őrölt kömény
olaj, víz

Elkészítés
A sertéscombot tisztítsd meg a zsírtól, inaktól, ha szükséges. Dörzsöld be sóval, brossal és őrölt köménnyel. Tedd sütőzacskóba néhány kanál zsírral, zárd le a zacskót, szúrd meg pár helyen, hogy a gőz távozni tudjon. A húst tedd 160 fokos sütőbe, süsd 3-3,5 órát. Ha a hús megpuhult -a gőznek szúrt lyukakon keresztül hústűvel ellenőrizheted- a zacskót óvatosan vágd ki, a húst locsold meg a kisült zsírral, tedd vissza 10-15 percre, hogy a teteje kicsit megpiruljon.
A káposztát vágd fel, a hagymákat aprítsd fel. Egy lábosban hevíts fel kevés olajat, párold meg rajta a hagymákat. Add hozzá a cukrot és a babérlevelet, kicsit pirítsd. Tedd a lábosba a káposztát is, fűszerezd sóval, borssal és köménnyel, forgasd össze, főzd így néhány percig. Utána öntsd fel a borral, ecettel és 0,5 dl vízzel. Kis lángon, letakarva főzd puhára 2-3 óra alatt. Kóstold meg, ha kell sóval, cukorral, ecettel állítsd be az ízeket. Főzd további 10 percet. 
A knédlihez a tejet egy csipet cukorral langyosítsd meg. Morzsold bele az élesztőt, takard le, hagyd, hogy felfusson. A robotgép táljában mérd ki a lisztet, adj hozzá negyed teáskanál sót, a tojást, majd a felfutott élesztőt. Kezd el a géppel dagasztani. Közben adj hozzá annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy egy lágy tésztát kapj. Míg a gép dolgozik, a zsömlét kockázd fel és add a tésztához. Ha a gép beledolgozta, letakarva keleszd duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit gyúrd át, oszd 2-3 részre, formázz mindegyikből kis veknit. Gőz fölött 20-25 perc alatt főzd meg.
A kész húst és knédlit szeleteld fel, a káposztával tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (141) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (121) ital (54) karácsony (44) kenyér (95) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (133) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (86) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (45) vega (104) vendégváró (24) Címkefelhő
süti beállítások módosítása