Rozé kacsa sous vide
2020. október 21. írta: Városi konyha

Rozé kacsa sous vide

A sütés leg, leg, leg, leg, legje a sous vide.

A sous vide technikával 2016-ban Segal Viktor ismertetett meg. Akkoriban sokat dolgoztunk együtt céges rendezvényeken, sajtótájékoztatókon. A rendezvények menedzsereként a hinterlandban mindig várt egy-két finom falat Viktor főztjéből. :D Így kóstoltam azt a rozé kacsamellet is, amit Viktor sous vide gépben készített elő. 
Azóta vágyom én is egy sous vide gépre, mert a meleg vízben való lassú főzésnek köszönhetően elképesztően finom lesz az étel.
Ősz elején a Kifőztük Magazin és a Russell Hobbs Magyarország jóvoltából végre boldog felhasználója lettem egy csodamasinának, mely nem csak szuvidálni tud, hanem a lassúfőző és maghőmérős hússütő is egyben. Az egyébként korábba is jól elkészített rozé kacsámat (amiket a barátaim tényleg csodájára jártak, és akinek átadtam a receptem, hálálkodott érte) a tökélyre fejlesztettem. :D Azóta minden nap ilyet ennék, persze nem teszem, de sokat használom a kis gépet. (reklám)

 sous_vid_kacsa08.JPG

Hozzávalók -  4 főnek
1 egész kacsamellfilé (kb. 60 dkg)
4 szelet mandarin

rózsabors

Elkészítés
A kacsamellet középen vágd ketté, a bőrét átlósan, keresztben irdald be. A húst dörzsöld be sóval és összetört rózsaborssal. 2–2 szelet mandarin kíséretében helyezd 1–1 vákuumtasakba őket, a tasakokat zárd le, tedd a sous vid gép edényébe. A leírás szerint öntsd fel vízzel, a gépet zárd be. csatlakoztasd a hőmérőt. A húst 56 fokon 2,5–3 órát főzd. Az idő lejártával óvatosan vedd ki a gépből, bontsd ki a csomagolásból. 
A melleket bőrükkel lefelé tedd felforrósított serpenyőbe, 5–6 percig pirítsd, majd fordítsd meg és a másik oldalát is süsd meg. Félretéve 10–15 percet pihentesd, majd ferdén vágd vékony szeletekre vágjuk.
Zöldségkörettel kínáld, de készíthetsz belőle szendvicset, salátát is.

A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában is. 

süti beállítások módosítása