Teljes kiőrlésű császárzsömle

A fejedelmi péksüti.

A császárzsömle nálunk az ünnepnapok zsömléje volt. A nagypapám vett olykor-olykor, mert a sima zsömléhez képest csillagászati áron lehetett kapni. Ugyan most is drágább, mint a hagyományos változat, de koránt sincs akkora különbség az árak között, mint 30 éve, a gyerekkoromban.  
Ezért a császárzsömle különleges számomra a mai napig. Ugyan rendszeresen készítem és mindig van néhány darab a mélyhűtőben, de csak akkor veszem elő, ha különleges reggelire/vacsorára vágyom. Na, most ne gondoljatok ám valami oltári fényűzésre, elég egy jófajta szalámi vagy sonka, brie sajt, olívabogyó és zöldségek ahhoz, hogy fejedelmi vacsorát kerekítsek megkoronázva a császárzsömlével. :D

csaszarzsomle.JPG

Hozzávalók - 11 110-115 grammos darabhoz
240 g aktív kovász
375 ml víz
400 g teljes kiőrlésű liszt
200 g kenyérliszt
10 g só

Elkészítés
Aktiváld a kovászod 1:1:1 arányban, azaz 80 g hűtős kovászhoz adj 80 g kenyérlisztet és 80 g vizet. 
Ha a kovászod szép habos lett, oldd fel a vízben. 
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a sót, adagold a vízhez, gyúrd -vagy géppel dagaszd- amíg ruganyos, fényes tésztát nem kapsz. Letakarva a konyhapulton keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát oszd 11 részre, a tészta teljes súlyának függvényében 110-115 grammos darabokat kapsz. Gömbölyítsd őket, majd letakarva pihentesd 20-30 percet. A pihentetett bucikat lapogasd ki nagyjából téglalap formára, a felső oldaltól szorosan tekerd fel. Formázz 30-35 centis hurkát, majd középen készíts belőle egy kört. A kilógó széleket mindkét oldalon ellentétes irányban hurkold át. Az így készített császárzsömléket letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt zsömlék tetejét spricceld meg vízzel, szórd meg mákkal, szezám- vagy napraforgómaggal. 190 fokon süsd készre 15-20 perc alatt.
Langyosan elég hozzá csak egy kis vaj, de készíthetsz belőle szendvicset, vagy kínálhatod sajt/sonka tál mellé.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (140) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (119) ital (54) karácsony (42) kenyér (94) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (133) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (86) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő