Teljes kiőrlésű császárzsömle
2020. szeptember 18. írta: Városi konyha

Teljes kiőrlésű császárzsömle

A fejedelmi péksüti.

A császárzsömle nálunk az ünnepnapok zsömléje volt. A nagypapám vett olykor-olykor, mert a sima zsömléhez képest csillagászati áron lehetett kapni. Ugyan most is drágább, mint a hagyományos változat, de koránt sincs akkora különbség az árak között, mint 30 éve, a gyerekkoromban.  
Ezért a császárzsömle különleges számomra a mai napig. Ugyan rendszeresen készítem és mindig van néhány darab a mélyhűtőben, de csak akkor veszem elő, ha különleges reggelire/vacsorára vágyom. Na, most ne gondoljatok ám valami oltári fényűzésre, elég egy jófajta szalámi vagy sonka, brie sajt, olívabogyó és zöldségek ahhoz, hogy fejedelmi vacsorát kerekítsek megkoronázva a császárzsömlével. :D

csaszarzsomle.JPG

Hozzávalók - 11 110-115 grammos darabhoz
240 g aktív kovász
375 ml víz
400 g teljes kiőrlésű liszt
200 g kenyérliszt
10 g só

Elkészítés
Aktiváld a kovászod 1:1:1 arányban, azaz 80 g hűtős kovászhoz adj 80 g kenyérlisztet és 80 g vizet. 
Ha a kovászod szép habos lett, oldd fel a vízben. 
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a sót, adagold a vízhez, gyúrd -vagy géppel dagaszd- amíg ruganyos, fényes tésztát nem kapsz. Letakarva a konyhapulton keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát oszd 11 részre, a tészta teljes súlyának függvényében 110-115 grammos darabokat kapsz. Gömbölyítsd őket, majd letakarva pihentesd 20-30 percet. A pihentetett bucikat lapogasd ki nagyjából téglalap formára, a felső oldaltól szorosan tekerd fel. Formázz 30-35 centis hurkát, majd középen készíts belőle egy kört. A kilógó széleket mindkét oldalon ellentétes irányban hurkold át. Az így készített császárzsömléket letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt zsömlék tetejét spricceld meg vízzel, szórd meg mákkal, szezám- vagy napraforgómaggal. 190 fokon süsd készre 15-20 perc alatt.
Langyosan elég hozzá csak egy kis vaj, de készíthetsz belőle szendvicset, vagy kínálhatod sajt/sonka tál mellé.

süti beállítások módosítása