Pici alla Puttanesca

Toszkána legjava egy ételben.

A toszkán régió legnépszerűbb tésztája paradicsommal és olívabogyóval, amiben benne van a tájra jellemző összes íz. A toszkán konyhára az egyszerűség jellemző, nem bonyolítják túl a fogásaikat. Néhány zöldség, mint például a helyben termett paradicsom, zöldfűszerek, melyek közül a bazsalikom használata a legelterjedtebb, és természetesen olívaolaj, mely szintén helyi. Mindezt természetesen egy pohár jófajta vörösborral öblítik le. 
A Puttanesca szószt legtöbbször spagettivel készítik, én most a duci változatot, a picit készítettem el hozzá, amitugyan olyan egyszerű, mint a szósz. 

pici_alla_puttanesca07.JPG 

Arról, hogyan készül a pici, kis videót is találsz Instagram oldalamon az #házitészta highlightban.

Ha érdekel a tésztakészítés, várlak Tésztaműhely workshopjaimon a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.).

A következő workshopok:
2020. október 10. 10:00 - 13:00 és 17:00 - 20:00 A töltött tészták világa
2020. október 11.. 10:00 - 12:30 és 16:00 - 18:30 A gnocchi változatos világa

Információ és jelentkezés: varosikonyha.blog@gmail.com

Hozzávalók - 2 főnek
170 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
2 tojás
200 g koktélparadicsom
100 g magozott fekete olívabogyó + pár szem a tálaláshoz
50 g kapribogyó
2 szál olajban eltett szardella filé
1 gerezd fokhagyma
1 nagy csipet tört chili
olívaolaj

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Az első részt formázd hurkapálca vastagságú hurkává, majd vágd fel kb. 20 centis darabokra. Így járj el az összes darabbal. A tésztát lisztezett deszkán pihentesd kifőzésig. 
A fokhagymát pucold meg, serpenyőben olívaolajon párold meg. Amint enyhe színt kap, add hozzá a chilit és a szardellát. Ez utóbbit fakanállal nyomkodd krémesre. 
A koktélparadicsomokat mérettől függően felezd, vagy negyedeld. Tedd a serpenyőbe az olíva- és a kapribogyóval együtt. Kis lángon 8-10 percig főzd, míg a paradicsom kissé nem összeesik.
A tésztát sós, lobogó vízben 4-5 perc alatt főzd ki, szűrőkanállal merd át egyenesen a mártásba. Adj hozzá néhány evőkanállal a főzővízből, forgasd össze. 
Néhány olívabogyóval megkoronázva tálald.

A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (24) desszert (142) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (29) halloween (1) házimenza (48) húsok (121) húsvét (25) ital (55) karácsony (60) kenyér (99) koktélcsütörtök (28) könnyű (129) leves (60) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (92) reggeli (56) saláta (34) tipp (38) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása