Nyári, olasz zöldségleves

Szezonális zöldségekből  sok parmezánnal tálalva. 

A neve eredetileg Zuppa alla contadina, vagyis paraszt/farmer leves, ami magyarul nem valami hangzatos. De szerencsére nem a név határozza meg az ízt. Hasonlít a minestrone, vagyis az olasz zöldséglevesre, mert ebbe is rengeteg nyári, szezonális zöldség kerül. Aki nem tud leves nélkül élni -még nyáron sem-, ahogy én sem, és szereti a minestronét, az ne hagyja ki ezt a zöldséges levest!

nyari_olasz_leves08_kicsi.JPG

Hozzávalók - 4-6 főnek
10 dkg durumliszt
1 nagyobb tojás
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
3 angol zeller
2 szem krumpli
1 paradicsom
10 dkg apró szemű tarkabab
negyed kelkáposzta
3 liter víz
1 púpozott teáskanál olasz fűszerkeverék
olívaolaj
parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
A babot előző este áztasd be, reggel szűrd le. 
A zöldségeket pucold meg, az alapléhez egy lábosban kevés olívaolajon piríts le 1 vöröshagymát, 1 répát és 1 szál zellert (mindegyiket egészben), majd öntsd fel 3 liter vízzel. Gyöngyözve főzd 45-50 percig, végül szűrd le. 
Közben a lisztből és a tojásból gyúrj rugalmas tésztát, ha már homogén a felülete, formázd vékony hurvává, késsel vágd apró darabokra.
A többi zöldséget kockázd fel, egy lábosban felhevített olívaolajon forgasd át a répát, zellert, krumplit. Sóval és az olasz fűszerkeverékkel fűszerezd. Keverd össze, öntsd fel az alaplével. Add hozzá a paradicsomot, a babot, kis lángon, félig lefedve főzd 30-40 percig, vagy amíg a bab megpuhul. Ha főzés közben nagyon elfőne a leve, vízzel pótold. Ha elkészült, kóstold meg, ha szükséges fűszerezd még sóval, vagy a fűszerkeverékkel. Add hozzá végül a kelkáposztát és a tésztát is, főzd további 10 percig.
Tányérokba szedve, parmezánnal megszórva tálald.
A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában is. 
Az olasz fűszerkeveréket a Fűszerész biztosította. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő