Babgulyás bográcsban
2020. július 26. írta: Városi konyha

Babgulyás bográcsban

Kihagyhatatlan kerti, családi étel. 

Ha bográcsozásról van szó, olyan ételeket is készítek és megeszek, amiket egyébként nem. Ilyen ez a babgulyás is, amit eszembe sem jut otthon feltenni fazékban a tűzhelyre. Balcsin viszont már alig vártam, hogy meglátogassanak a tesómék és együtt álljunk a tűz körül nézve, ahogy rotyog a leves. Jól felavattuk a vadiúj bográcsom a babgulyással, amibe majdnem elfelejtettem paprikát és paradicsomot tenni. De időben rájöttem, pótoltam és mindenki kétszer szedett, szóval azt hiszem, jó lett a végeredmény. :D

bogracs_babgulyas03.JPG

Hozzávalók - 8-10 főnek
500 g sertés hús
400 g fejtettbab (lehet konzerv is)
1 nagy vöröshagyma
1 szelet szalonna
5-6 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
1 zeller gumó és a levelei
fél paprika
fél paradicsom
1 csokor petrezselyem
só, bors, őrölt kömény
3-4 l víz
2-3 evőkanál liszt

Elkészítés
Ha szárazbabot használsz éjszakára áztasd be.
A szalonnát kockázd fel. A vöröshagymát pucolás után aprítsd fel, majd párold üvegesre. Ha szükséges, önts alá kevés olajat.
Add hozzá a felkockázott húst, pirítsd fehéredésig.
Közben pucold meg és karikázd fel a répákat. A zellergumót is tisztítsd meg, negyedeld. Add a zöldségeket a húshoz, forgasd össze. Öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. A szárazbabot is ilyenkor add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és köménnyel, tedd a bográcsba a paprikát, paradicsomot a zeller leveleit és a petrezselymet. 1,5-2 óra alatt főzd puhára a húst. Ha közben nagyon elfő a leve, pótold. Ha konzerv babot teszel a levesbe, az utolsó 10 percben add hozzá.
Amikor a hús és a bab is megpuhult, szedd ki a levesből a zellergumót és leveleket, a paradicsomot és a paprikát.
A léből merj 2-3 merőkanállal egy tányérba, a liszttel keverd simára, majd öntsd bele a levesbe. Főzd 10 percig.
Tejföllel és friss kenyérrel tálald. 

süti beállítások módosítása