Vágott zsömle

Formára inkább kis buci, ezért tökéletes szendvicskészítéshez.

Egy időben mindig ilyen kis bucikat vettem az útravaló szendvicshez, ha kirándultunk vagy utaztunk. Azért szeretem, mert a hosszúkás formáját jól meg lehet tölteni, és az autóban is könnyen el lehet fogyasztani. Ez utóbbi nálam a mai napig fontos szempont a szendvicskészítésnél, mert alapvetően utálom a kocsiban evést: az autóm tiszta és jól illatú, nem pedig egy guruló gyorsbüfé. Hosszú utazáskor azonban nem mindig állunk meg enni, főleg, ha többen vagyunk és az egyik ekkor éhes, a másik meg fél óra múlva. :D
Mivel egy ideje se utazás, se pékáru vásárlás, nem volt szerencsém a kis vágott zsemlékhez, de ma felvettem a repertoáromba, és feltöltöttem velük a mélyhűtőt. Néhányat magammal vittem salátával, olasz szalámival és sajttal megpakolva a strandra, de a többi a fagyóban várja, hogy útra induljunk itt a Káli-medencében. 

vagott_zsemle02.JPG

Hozzávalók - 10 darab kb. 110 grammos bucihoz
300 g kenyérliszt
240 g pizzaliszt
40 g rozsliszt
12 g só
340 g víz
240 g kovász
magvak (elhagyható)

Elkészítés
Este a hűtős kovászodból vegyél ki 80 garammot és etesd meg 80 g liszttel és 80 g vízzel. Hagyd aktiválódni a konyhapulton. Reggelre habzó, friss kovászod lesz.
A friss kovászt teljesen oldd fel a vízben. Egy tálban keverd össze a liszteket a sóval. Ezt a keveréket add a kovászos vízhez. Kézzel, vagy géppel dagassz fényes, ruganyos tésztát. 
A tésztát tedd kiolajozott tálba, a tetejét is olajozd meg kicsit. Takard le -közvetlenül- folpakkal., pihentesd a konyhapulton. 40 percenként, összesen 4 alkalommal hajtogasd át a tésztát: az egyik oldalánál nyúlj alá, húzd fel, majd hajtsd a szemközti oldalra, 90 fokkal fordítsd el a tálat és ismételd meg mindaddig amíg körbe nem érsz. 
A negyedik hajtás után pihentesd a tésztát 1 órát, majd borítsd lisztezett felületre. Oszd 10 részre, formázz minden darabból kis bucikat. Sorakoztasd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A konyhapulton letakarva keleszd a bucikat a duplájára. 
A bucik tetejét spricceld be vízzel, ha szeretnéd, szórd meg magvakkal, 20-25 perc alatt süsd készre 200 fokos sütőben.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő