Shakshuka
2020. május 28. írta: Városi konyha

Shakshuka

Fűszeres, zöldségragu Izraelből.

Izraeli lecsónak is nevezik, de szerintem ez legalább annyira rossz elnevezés, mint a mi lecsónkat magyar ratatouille-nak hívni. Szóval, a shakshuka, az shakshuka: jó sok zöldséggel, fűszerrel és tojással készül. Ha otthon támad kedvem bruncholni, vagyis egyben letudni a reggelit és az ebédet, amikor későn sikerül csak felkelnem, szívesen készítem ezt, mert késő délutánig kihúzza vele az ember.
Most Balcsin is nagyon jól jön, mert megúszom a napközbeni főzőcskét, tudok a kerti munkákra koncentrálni, amiből van bőven, vagyis kell az energia. Még mindig nem fér a fejembe, hogy van itt ennyi gaz és szemét -jó, tudom, vagy 10 éve nem foglalkoztak a birtokkal- de egyszer csak végére jutok a kert kipucolásának. :D És különben is, nézzük a jó oldalát, legalább van hol ledolgozni a kiadós reggelit. :)

shakshuka.jpg

Hozzávalók - 2 főnek
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb padlizsán
fél cukkini
1 kápia, vagy kaliforniai paprika
1 doboz darabolt paradicsom konzerv
fél teáskanál római kömény
1-2 csipet chili pehely (vagy negyed friss chili)
negyed teáskanál fűszerpaprika (lehet füstölt)
2 tojás
fél csokor petrezselyem a tálaláshoz
só, bors

Elkészítés
A vöröshagymát és fokhagymát pucold meg, aprítsd fel. A többi zöldséget vágd közepes méretű kockákra.
Egy serpenyőben hevíts olajat, kis lángon kezd párolni rajta a hagymát. Ha üveges, add hozzá a többi zöldséget, pár percig párold. Ha a padlizsán és a cukkini kicsit összeestek, add hozzá a paradicsomkonzervet is. Fűszerezd, kis lángon főzd kb. 30 percig.
Ha már a zöldségek megpuhultak, készíts a raguba két mélyedést, üsd bele a tojásokat. Fedd le és pár perc alatt főzd meg őket tükörtojás állagúra.
Tálalás előtt szórd meg petrezselyemmel.

TIPP
Fogyaszthatod friss kenyérrel, vagy pirítóssal, de készíthetsz hozzá valamilyen lepénykenyeret is, ahogy Izraelben is.

süti beállítások módosítása