Csokis-mogyorós tekercs
2020. május 25. írta: Városi konyha

Csokis-mogyorós tekercs

A svéd fahéjas tekercs és a krémes töltelékű kakaós csiga keveréke egy kis mogyoróval megbolondítva.

Emlékeztek még, hogy pár hete már megosztottam veletek a mogyoróliszttel készített Répatorta receptem? Ígértem, hogy lesz folytatás, hiszen a Grapoilától kapott liszt nagy kedvenc lett. 
Most egy reggeli édességet készítettem belőle, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy csak pislogtam. :D 
Készíthettem volna egyszerűen, ahogy a kakaós csigát szoktam: feltekerem és feldarabolom, de pár hete láttam egy videót arról, mi is a svédek trükkje, hogy megkapja a híres fahéjas tekercsük azt a bizonyos jellegzetes formát. Ezért jött a svédcsavar és máris egy különlegesebb kakaós csigát kaptam. Ha a leírás szerint nem menne az a bizonyos csavar, Youtube-on találtok videókat, amit segítségül hívhattok. :)

csois_mogyoros_tekercs.JPG

Hozzávalók - 12 darabhoz
220 ml szoba hőmérsékletű tej
15 g élesztő
50 g olvasztott vaj
1 tojás
300 g sima liszt
100 g mogyoró liszt
50 g cukor
100 ml tejszín
100 g étcsokoládé pasztilla
50 g mogyoró
vízzel felvert tojás a kenéshez

Elkészítés
A tejszínt melegítsd forrásig, zárd el a hőt a lábos alatt. Add hozzá a csokit, várj egy kicsit, hogy felolvadjon, keverd össze. Hűtsd ki. 
A mogyorót pirítsd le, késsel aprítsd fel. 
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a cukrot. 
A robotgép táljába mérd a tejet, morzsold bele az élesztőt, add hozzá az olvasztott vajat és keverd össze. Kezd el dolgozni a gép dagasztó karjával, közben folyamatosan adagold hozzá a lisztes keveréket. Dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre. Vedd ketté. Mindkét tészta darabot nyújtsd ki kb. fél centi vastagra, a méretük legyen egyforma. Az egyik tésztát kend meg a csokis krémmel, majd szórd meg a pirított mogyoróval. Borítsd be a másik tésztával, nyomkodd össze, majd kb. 3 centis csíkokra vágd fel (nekem 12 csíkom lett). A mutató-, középső-, gyűrű- és kisujjadat szorosan tartva egymás mellett tekerd rajtuk körbe a csíkokat kétszer. Húzd le az ujjaidról az így kapott tésztát, majd a kimaradó végét az egészen tekerd keresztbe - mintha közében össze akarnád fogni, hogy ne nyíljon szét. 
Mindegyik csíkkal így járj el. Sorakoztasd őket tepsire, lefedve keleszd duplájukra.
A tekercsek tetejét kend meg a tojással. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.

süti beállítások módosítása