Csokis-mogyorós tekercs

A svéd fahéjas tekercs és a krémes töltelékű kakaós csiga keveréke egy kis mogyoróval megbolondítva.

Emlékeztek még, hogy pár hete már megosztottam veletek a mogyoróliszttel készített Répatorta receptem? Ígértem, hogy lesz folytatás, hiszen a Grapoilától kapott liszt nagy kedvenc lett. 
Most egy reggeli édességet készítettem belőle, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy csak pislogtam. :D 
Készíthettem volna egyszerűen, ahogy a kakaós csigát szoktam: feltekerem és feldarabolom, de pár hete láttam egy videót arról, mi is a svédek trükkje, hogy megkapja a híres fahéjas tekercsük azt a bizonyos jellegzetes formát. Ezért jött a svédcsavar és máris egy különlegesebb kakaós csigát kaptam. Ha a leírás szerint nem menne az a bizonyos csavar, Youtube-on találtok videókat, amit segítségül hívhattok. :)

csois_mogyoros_tekercs.JPG

Hozzávalók - 12 darabhoz
220 ml szoba hőmérsékletű tej
15 g élesztő
50 g olvasztott vaj
1 tojás
300 g sima liszt
100 g mogyoró liszt
50 g cukor
100 ml tejszín
100 g étcsokoládé pasztilla
50 g mogyoró
vízzel felvert tojás a kenéshez

Elkészítés
A tejszínt melegítsd forrásig, zárd el a hőt a lábos alatt. Add hozzá a csokit, várj egy kicsit, hogy felolvadjon, keverd össze. Hűtsd ki. 
A mogyorót pirítsd le, késsel aprítsd fel. 
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a cukrot. 
A robotgép táljába mérd a tejet, morzsold bele az élesztőt, add hozzá az olvasztott vajat és keverd össze. Kezd el dolgozni a gép dagasztó karjával, közben folyamatosan adagold hozzá a lisztes keveréket. Dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre. Vedd ketté. Mindkét tészta darabot nyújtsd ki kb. fél centi vastagra, a méretük legyen egyforma. Az egyik tésztát kend meg a csokis krémmel, majd szórd meg a pirított mogyoróval. Borítsd be a másik tésztával, nyomkodd össze, majd kb. 3 centis csíkokra vágd fel (nekem 12 csíkom lett). A mutató-, középső-, gyűrű- és kisujjadat szorosan tartva egymás mellett tekerd rajtuk körbe a csíkokat kétszer. Húzd le az ujjaidról az így kapott tésztát, majd a kimaradó végét az egészen tekerd keresztbe - mintha közében össze akarnád fogni, hogy ne nyíljon szét. 
Mindegyik csíkkal így járj el. Sorakoztasd őket tepsire, lefedve keleszd duplájukra.
A tekercsek tetejét kend meg a tojással. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő