Barna sörös marharagu zsemlegombóccal

Lassan főtt ragu, tele ízekkel.

Rajongok a ragukért, ezért ez nálam mindig is ünnepi fogás volt, és az is marad. Elkészíteni nagyon egyszerű, de a lassú főzésnek köszönhetően az ízek annyira finomak, hogy kivételes alkalmakkor szoktam készíteni. 
Ezt a ragut ugyan még Húsvétra készítettem, de persze nem csak neves alkalmakkor főzhetitek meg. Mivel március elején Ausztriában jártam, németes beütésű lett ez a ragum barna sörrel és zsemlegombóccal.
Lassan indul a grill és bogrács szezon, így bográcsban készítve is isteni lesz. Ha pedig van lassúfőzőtök, abban érdemes főzni, mert míg a hús omlósra fő, a fűszeres ízek nem tudnak elpárologni. 

soros_marha01.JPG

Hozzávalók a raguhoz - 4 főnek
40 dkg marhalábszár
1 fej vöröshagyma
2 szál répa
1,5 dl barna sör
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem apróra vágva
6-8 szem feketebors
2-3 szem borókabogyó
3 babérlevél
kevés víz
 

Hozzávalók a zsemlegombóchoz - 4 db
4 szelet száraz kenyér, vagy 2 zsömle
1 tojás
kb. 1 dl tej
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
néhány evőkanál liszt
só, bors

Elkészítés
A húsról vágd le a zsírt és az inakat, kockázd fel. 
A vöröshagymát aprítsd fel, és a lábosban párold üvegesre. Utána dobd rá a megpucolt és felkockázott répát. Forgasd kicsit át, majd add hozzá a húst is. Pirítsd fehéredésig. Öntsd fel a sörrel, és hagyd nagy lángon, hogy az alkohol elillanjon belőle. Utána add hozzá a paradicsomot, a fűszereket, sózd, és öntsd fel kevés vízzel (én a konzerves dobozt szoktam kimosni), hogy épp ellepje a húst. Kis lángon, fedő alatt főzd 5-6 órát.
Ha van lassúfőződ, átteheted abba. Kis fokozaton egy éjszakát főzd.

A kenyeret, zsömléket kockázd fel, száraz serpenyőben jól pirítsd meg. Tedd tálba, majd öntsd le annyi tejjel, hogy azt a zsömle beszívja. Vöröshagymát aprítsd fel, add a zsömlékhez, reszeld bele a fokhagymát is, sózd, borsozd. Az egészet gyúrd össze annyi liszttel, hogy egy formázható masszát kapj. Nedves kézzel formálj 4 darab teniszlabda nagyságú gombócot. Forrásban lévő, sós vízben 10-15 perc alatt főzd meg. 
A húst szedd tányérokba, mindegyik közepére ültess egy gombócot. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (22) desszert (132) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (28) házimenza (49) húsok (115) ital (52) karácsony (42) kenyér (87) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (130) leves (55) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (73) pénteki gyors (46) reggeli (53) saláta (33) tipp (40) ünnep (44) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő