Sajtos pogácsa kovásszal

A pogácsa a hajtogatott hájas tésztától lesz puha és réteges.

A tesóm három gyereke pont abban a korban van, hogy minden jöhet, csak rendes étel nem. Csoki, ropi, chips, csokis keksz, brownie.... minden jobb és laktatóbb, mint a rizses hús, a pörkölt, vagy a rántotta.
És persze nagyon rafináltak is, mert ha otthon nem kapnak olyan finomságot, amire épp a fogunk fenik, átkéredzkednek hozzám, hogy nekem adják le a rendelést. Ezt csinálta pár hete a tesóm 4 évese, majd miután betoppant a lakásba, közölte, hogy az anyukája azt ígérte, hogy ha átjön, én sütök neki fánkot. Mondta mindezt akkora csintalan mosollyal az arcán, hogy lehetetlen volt ellenállni neki. 
Legutóbb, mivel tudtam, hogy imádják a pogácsát, egy adag előre elkészített tésztával indultam el hozzájuk. A pogikat együtt szaggattuk, szórtuk meg sajttal, majd megsütöttük. Az evésben már azonban szinte csak ők vettek részt. Mire mi észbe kaptunk, elfogyott, olyan hamar bepuszilták. Még az sem segített, hogy feltettem a tálat a konyhaszekrény tetejére: egy szemvillanás alatt a pulton volt mind a három, így lett a pogácsa a vacsorájuk.

sajtos_pogacs02.JPG

Hozzávalók
210 g aktív kovász (1:1:1 arányban etetve)
50 ml zsíros tej
200 g 20% tejföl
1 tojás + 1 a kenéshez
500 g liszt (nálam most fele BL80, fele pizzaliszt)
250 g vaj 
1 teáskanál só
3 evőkanál zsír
kb. 200 g reszelt sajt (nálam most trappista)

Elkészítés
Reggel: a hűtőben tartott anyakovászt etesd meg. Konyhapulton hagyd, hogy aktiválódjon.
Délután: a liszteket mérd a robotgép táljába, add hozzá a sót és morzsold el benne a vajat. Egy másik tálban keverd össze a tejet, a tejfölt, a tojást, majd teljesen oldd fel benne a kovászt. Ezt a keveréket add a liszthez, a robotgép dagasztókarjával készíts lágy, ruganyos tésztát.
A tésztát borítsd lisztezett deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastag téglalapra. A tészta felét kend meg kb. másfél kanál zsírral, majd hajtsd félbe. Ismét kend meg a tésztát zsírral, és most másik irányból, mint ahogy előbb tetted, végezd el a hajtást. Jöhet az utolsó kenés és hajtás. Így kapsz tészta-zsír-tészta-zsír-tészta rétegeket. A tésztát teker folpakkba és tedd a hűtőbe 2 órára. Ezt követően óránként összesen 3 alkalommal nyújtsd ki, majd hajtsd háromba. A nyújtások között mindig fordíts a tésztán 90 fokot. Az utolsó hajtás után tekerd vissza a tésztát a folpakkba és tedd a tésztát egy ékszakára hűtőbe. 
Másnap délelőtt: a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki 2-3 centi vastagra. A tetejét késsel rácsozd be, kend meg egy felvert tojással, szórd meg bőven reszelt sajttal. Szaggasd ki pogácsaszaggatóval, sorakoztasd őket tepsire és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő