Mogyorós répatorta

Puha, szaftos, a teteje krémes, az íze extrán mogyorós.

A répatorta hozzá tartozik a Húsvéthoz, de nem csak akkor lehet sütni. És én nem is csak akkor szoktam. Nálam ez a rendszeresen készített sütik közé tartozik, aminek álmomból felkeltve is tudnom kéne a recepjét, de nem tudom. Ahogy szinte egy receptemét sem :D ezért mindig puskázok - természetesen a saját blogomról. :)
A klasszik répatorta receptemet alakítottam át egy kicsit erre az extrán mogyorós verzióra, mert múlt héten kaptam egy zacsi mogyorólisztet a Grapoliától (reklám). Egyből 10 dolgot is sütöttem volna, mert, ahogy kinyitottam és beleszagoltam, csak úgy jöttek az ötletek, mennyi mindent is lehet kezdeni a mogyoróliszttel, hiszen maga a mogyoró is annyi mindenhez jó.
Húsvét után elsőként a répatortára esett a választásom, mivel azt az idei rendhagyó Húsvétra nem készítettem. Nem tudtam, hogy fog viselkedni a mogyoróliszt, de jól vizsgázott. Így ez a recept is bekerül az állandó sütijeim közé. És hamarosan hozok további recepteket is. 

mogyoros_repatorta.JPG

Hozzávalók - 24 centis tortaformához
160 g liszt
70 g mogyoróliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
csipet só
220 g reszelt répa
100 g pirított, apróra vágott mogyoró
4 tojás
280 g cukor
150 ml olaj
a tetejére
250 g mascarpone
200 ml tejszín
1-2 citrom leve
4-5 evőkanál porcukor

Elkészítés
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat a cukor kivételével. Add hozzá a lereszelt répát és a mogyorót is. Egy másik, kicsit nagyobb tálban a tojásokat keverd halvány sárgára a cukorral, majd kever hozzá az olajat is. Egy kézi habverő segítségével keverd csomómentesre a száraz hozzávalókat a tojásos keverékben. 
A tortaformát vajazd ki, majd szórd be mogyoróliszttel. Öntsd bele a tésztát, egyengesd el, süsd 170 fokos sütőben 20-25 percig. Végezz tűpróbát, ha már nem ragad a tűre a tészta, kész a torta. A formában hagyd kihűlni.
A krémhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral és a citrom(ok) levével. A tejszínt verd kemény habbá, óvatosan forgasd a mascarponéhoz. Egyengesd el a torta tetején, tedd hűtőbe legalább 2-3 órára.
Tálalás előtt aszalt, vagy kandírozott gyümölcsökkel, pirított mogyoróval, répaforgácsokkal díszítsd.

A lisztet köszönöm a Grapoilának! Ha megtetszett a recept itt tudod a lisztet megrendelni. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő