Tonhalas farfalle

Könnyű, halas tésztaétel.  

A farfalle, vagyis masni tészta, aminek nagyon jól áll, ha csíkos tésztából készíted. Ennek rejtelmeiről és készítésének módjáról itt olvashatsz
Legtöbbször spenóttal színezett tésztával és alap tésztával dolgozom, így lesznek zöld-fehér csíkos kis masnik - ahogy az a lenti képen is látszik. De természetesen az egyszínű masnik is ugyan olyan szépek és finomak. 
Ezt a tésztaformát könnyedebb szószokkal készítik az olaszok, ezért tökéletes a paradicsomos, halas fogásokhoz. Ha nem salátát készítek belőle, akkor ez a tonhalas verzió kerül tányéromra. Szigorúan parmezán nélkül. A tészta fogyasztásának ugyanis két nagyon fontos szabálya van Olaszországban: a spagettit kizárólag villával eszik, sosem használnak kanalat a feltekerés segítésére, valamint halas tésztákat nem szórnak meg parmezánnal. Ha nem tudsz lemondani a sajtról, és szeretnél egy kicsit csempészni ebbe az ételbe is, mozzarellát adj a szószhoz. 

 tonhalas_farfalle06.JPG

Hozzávalók - 2 főnek
170 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 tonhal konzerv
100 g bébispenót
8-10 szem  aszalt paradicsom
2 evőkanál vaj

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, és vágd fel kb. 3x2 centis téglalapokra, majd mindegyiket csippentsd össze a közepénél. Lisztezett deszkán terítsd szét kifőzésig. 
Pucold meg a fokhagymát, aprítsd fel.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, dobd bele a fokhagymát, kis lángon kezd párolni. Amint színt kap, add hozzá a lecsepegtetett tonhalkonzervet és a spenótot. Forgasd össze, várd meg, hogy a spenót összeessen. Az aszalt paradicsomot ízlés szerint darabold fel, de akár egészben is hagyhatod a nem túl nagyokat. Forgasd ezt is a szószba.
Közben lobogó sós vízben főzd ki a tésztát. Ha túl sűrűnek ítéled  szószt, adj hozzá néhány evőkanál tésztafőző vizet - ezzel krémesíted és lágyítód a mártást. A kész tésztát is forgasd a szószba.
Tányérokra szedve tálald.  

 

A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (129) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (49) húsok (115) ital (52) karácsony (42) kenyér (87) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (127) leves (54) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (72) pénteki gyors (46) reggeli (53) saláta (33) tipp (39) ünnep (44) vega (99) vendégváró (22) Címkefelhő