Kovászos kalács

Igazi, pihe-puha, foszlós kalács.

Néhány éve sütöttem egy aranymazsolás kalácsot, ami annyira bevált - puha, foszlós, 2-3 napig tökéletes marad az állaga - hogy azóta, ha kalácsot sütök, mindig azt a receptet veszem elő. Anna barátnőm is mindig ezt süti Húsvétra, mert az ő családjának is ez lett a kedvence.
Néha variálom az eredeti receptet: többféle liszttel dolgozom, kihagyom, vagy lecserélem a mazsolát más aszalt gyümölcsre, citromhéjat reszelek a tésztába.... a lehetőségek száma határtalan. Most pedig átalakítottam kovásszal készült verziója. 

kovaszos_kalacs.JPG

Hozzávalók
500 g liszt (nálam általában 450 g BL80 kenyérliszt és 50 g teljes kiőrlésű liszt)
100 g cukor
1 csipet só
200 ml tej
100 g vaj
2 tojás + 1 a kenéshez
210 g aktív kovász

Elkészítés
Este a hűtőben tartott kovászból vegyél ki 70 g-ot, majd etesd meg 70 g liszttel és 70 g vízzel. Hagyd érni reggelig.
Reggel a tejet melegítsd össze a vajjal, hagyd kicsit hűlni. Keverd el benne a tojásokat, majd az aktív kovászt is.
Egy másik tálban keverd össze a liszteket a cukorral és a sóval. 
A robotgép dagasztó táljába öntsd a nedves hozzávalókat, a dagasztókarral dolgozva keverd el benne a száraz alapanyagokat folyamatosan adagolva. A masszából 10-12 perc alatt dagassz fényes, rugalmas tésztát - onnan tudod, hogy kész a tészta, hogy az kopog az edény falán. Ha tennél bele bármilyen aszalt gyümölcsöt, ilyenkor add hozzá.
A tészta tetejét olajozd meg kicsit, takard be folpakkal. 3-4 órát pihentesd szobahőmérsékleten, közben 2-3 alkalommal hajtogasd át. 
A pihentetett tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 3-4-6 egyenlő részre, attól függően, hányas fonatot készítenél. Gombolyítsd a darabokat, majd egyesével lapítsd ki, a tőled távolabbi felétől szorosan tekerd fel, és sodró mozdulatokkal nyújtsd ki kb. 40 centis hurkákra. Végül fond meg a kalácsot (én ehhez mindig Youtube videókat hívok segítségül). Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd duplájára (3-4 óra lesz). 
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kalács tetejét kend meg egy kevés vízzel felvert tojással, süsd aranybarnára  30-40 perc alatt.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (41) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (83) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (125) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő