Céklás hummusz

Egyszerű csicseriborsó krém, amit kicsit kiszíneztem. 

Nálam a vacsora okozza mindig a legnagyobb fejtörést, mert a vajas kenyér felvágott kombó nem igazán jön be. Azért készítek mindenféle kencét sajtkrémből, juhtúróból, hallal, zöldséggel, hogy változatossá tudjam tenni az esti étkezéseket is.
Pár éve, amikor először készítettem otthon hummuszt, mindenki csak nézett, hogy mi is az. Igaz, akkor még az alapját, a csicseriborsót is nehezebb volt beszerezni, mint ma. Most már szerintem egyáltalán nem számít luxusnak ez a közel-keleti mártogatós, hiszen minden hozzávalóját megtalálunk a sarki boltban is. Még a tahini sem számít különlegességnek, hiszen ez nem más, mint szezámmagból készült krém. ha ez véletlenül nincs az üzletekben, szezám magot egyszerűbb venni, amiből amit 5 perc alatt összedobhatjuk a tahinit is.
Az eredeti verzióhoz citrom és fokhagyma kell, esetleg egy kis római kömény, de ebből, a céklával ízesített verzióból én ezt most kihagytam. Viszont, mutatom, hogy készíthetitek el a házi tahinit. :)
Kenhetitek kenyérre, mártogathattok zöldségeket, ehetitek pitával, vagy összedobhattok egy jó falafelt.

ceklas_hummusz.JPG

Hozzávalók
1 kisebb cékla
10 dkg csicseriborsó (konzerv, vagy száraz)
2 marék szezámmag
szezám- vagy napraforgóolaj

Elkészítés
Ha száraz csicseriborsót használsz, áztasd be éjszakára, másnap enyhén sós vízben főzd puhára. Szűrd le, botmixerrel pürésítsd.
A céklát csomagold alufóliába, 200 fokos sütőben süsd puhára. Pucold meg és ezt is pürésítsd. 
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, hagyd kihűlni. Mozsárban kevés olajjal dolgozd krémesre. 
A csicseriborsó püréhez először keverd a szezám pasztát, majd a céklát. Ha nem elég krémes, adj hozzá annyi olajat, hogy egy kenhető krémet kapj. Sóval ízesítsd. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (40) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (82) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (124) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő