Tojáslikőrös kozák sapka

A klasszikus sütemény ünnepi verziója.  

Nagyon szeretem a kozák sapkát, de már éve óta nem ettem. Mivel nem is tudok olyan cukrászdát, ahol kapni lehetne, a Kifőztük magazin márciusi, szülinapi száma jól alkalom volt arra, hogy megsüssem. Kicsit pepecselős süti, igazából nem is nekem való. Piskótát imádok sütni, abban semmi boszorkányság nincs, viszont kiszaggatni és összeragasztani a kis korongokat már olyan türelemjáték nekem, amit nagyon hamar megunok. Ezért roppant büszke vagyok magamra, hogy végül elkészült mind a 30 darab. Méghozzá a saját, születésnaphoz méltó, ünnepi verzióban, mert a vanília helyett tojáslikőrös krémet készítettem hozzá.
Boldog szülinapot Kifőztük magazin!

tojaslikoros_kozak_sapka08.JPG

Hozzávalók - kb. 30 darabhoz
a piskótához
6 tojás
120 g cukor
130 g liszt
20 g cukrozatlan kakaópor
a krémhez
2 dl tej
1 dl tojáslikőr
2 evőkanál liszt
100 g puha vaj
100 g porcukor
az összeállításhoz
50 g étcsokoládé
2-3 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés
A piskótához válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá. A sárgájához add a cukrot és keverj belőle halvány sárga kémet. 
A lisztet és a kakaóport szitáld egy tálba keverd össze.
Szilikon kanál segítségével először a krémes tojássárgáját forgasd a fehérjébe, majd a kakaós lisztet.  A krémet egy sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen oszlasd el, 10-12 perc alatt 160 fokos sütőben süsd meg.
A kész piskótáról még langyosan távolítsd a sütőpapírt, hagyd teljesen kihűlni. 
A krémhez a lisztet keverd el csomómentesen a tejjel és tojáslikőrrel egy lábosban. Főzz belőle puding állagú krémet. A krémet közvetlenül fedd le folpakkal, hagyd kihűlni. 
A vajat a porcukorral keverd habosra, majd add hozzá a tojáslikőrös krémet. 
A piskótából 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggass köröket, a krémmel kettőt-kettőt ragassz össze, majd az oldalaikat is borítsd be vele, végül forgasd kókuszreszelékbe.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, csorgasd a sütemény tetejére.
TIPP
Ha marad krém, a piskóta szaggatása során leesett darabokkal pohárba rétegezheted. A tetejét szórd meg kókuszreszelékkel.

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő