Barna csiperkés rizotto

Krémes és karakteres olasz egytálétel. 

Az olasz Alpokban rengeteg féle gomba terem, amit a helyiek maguk gyűjtenek be és szívesen fogyasztanak. A legelterjedtebb ezen a vidéken a porcini, vagyis a vargánya. Karakteres ízével minden ételt megváltoztat, ezért annyira híres a ligúriai vargányás rizotto. De rizottót más gombával is készíthetünk, cseppet sem lesz kevésbé finom az étel.  Válassz olyat gombát, amit szeretsz, én most barna csiperkét tettem a rizshez.

csiperke_rizotto06.jpg 

Hozzávalók az alapléhez
2 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál angolzeller
1,5 l víz
olívaolaj

Hozzávalók a rizottóhoz - 4 főnek
400 g arborio rizs
1 l alaplé
300 g barna csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
50 g reszelt parmezán
1 evőkanál vaj

Elkészítés
Az alapléhez a vöröshagymákat és sárgarépákat pucold meg, vágd félbe. A szárzeller fás tövét levágd le, ha szükséges, ezt is vágd félbe. Egy lábosban hevíts kevés olívaolajat, pirítsd le benne a zöldségeket. Amikor színt kaptak öntsd fel a vízzel. Gyöngyözve főzd 50-60 percig, mialatt a zöldségek átadják ízüket a víznek, az pedig kb 1 literre redukálódik. A kész alaplevet szűrd le. 
A gombákat tisztítsd meg és vékonyan szeleteld fel. A vöröshagymát és a fokhagymákat pucold meg, darabold fel nagyon apróra, egy serpenyőben kevés olívaolajon, alacsony hőmérsékleten kezd párolni őket. Amint kicsit összeestek, add hozzá a rizst, forgasd át. Öntsd fel a fehérborral, várd meg, míg az alkoholtartalom elillan. Ezután kezd el felönteni a rizst az alaplével. Mindig egy merőkanállal adj hozzá és várd meg, hogy a rizs az összes levet beszívja. Ekkor mehet a következő kör. A második felöntés után sózd és borsozd az ételt, az utolsó felöntés előtt keverd bele a gombát. 
Amint a rizs az utolsó felöntés levet is felszívta, zárd el a hőt a serpenyő alatt, keverd bele a vajat és a parmezánt, fedő alatt pihentesd 5 percet. 
Extra adag parmezánnal megszórva tálald.

Barna csiperke: Biofungi
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2019. szeptemberi számában is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (41) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (83) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (125) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő