Melegszendvics pihe-puha házi szendvicskenyérrel

A bolti formakenyér helyett süss otthon puha kenyeret a melegszendvicshez.

Nagy melegszendvics rajongó vagyok. A legjobban azt a verziót szeretem, amit gyerekkoromban készítettünk egy kis sütőben, aminek a tálcájára két kenyér fért, és be kellett tolni a grillszálak alá. Ugye megvan ez a ki retro készülék? :)
A gép ugyan még megvan anyukám telkén, de ma már melegszendvics sütőben készítek háromszög alakú szendvicset, amihez vajas formakenyeret szoktam venni. Ebből a legfinomabb, mivel maga a kenyér puha, vastagsága pedig pont melegszendvicshez való. Enyhén roppanós, középen puha szendvics készül belőle. :D
Pár éve láttam egy receptet arról, hogy lehet otthon is ilyen puha szendvicskenyeret sütni, és erre azóta készülök. Persze az akkori receptre már nem emlékszem, de pár hete a Pink and Berry blog szerzője, Orsi megosztotta az övét. Kis átalakítással én is elkészítettem, majd pedig isteni sajtos baconös melegszendót dobtam össze belőle.

szendvicskenyer03.JPG

Hozzávalók a kenyérhez
150 ml tej
50 ml víz
25 g friss élesztő
1 tojás
350 g liszt (nálam most 300 g BL80 és 50 g tk)
1 teáskanál só
60 g cukor
60 g vaj

Hozzávalók a melegszendvicshez - 4 db
8 szelet kenyér
4 szelet bacon
8 szelet lapka sajt (nálam most cheddar)
vaj

Elkészítés
A tejet és a vizet langyosítsd meg, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. Add hozzá a tojást, ezt is keverd el benne.
A lisztet a cukrot és a sót keverd össze egy tálban. 
A nedves hozzávalókat tedd a robotgép táljába, majd a dagasztókarral dolgozd bele a szárat hozzávalókat. Ha összeállt a tészta, adagold bele a vajat is. Dagaszd, amíg a tészta kopogó hangot nem hallat az edény falán (kb. 10 perc).
Letakarva szobahőmérsékleten pihentesd 2 órát. 
Ezt követően a tésztát borítsd egy deszkára, kicsit gyúrd át, oszd 3 részre. Gömbölyítsd a részeket, majd az elsőt nyújtsd ki téglalap alakúra, hosszában hajtsd félbe, végül a rövidebbik oldalától indulva tekerd fel. Így járj el mindegyik tésztagombóccal. Tedd őket lazán egy kiolajozott püspökkenyér formába, letakarva pihentesd 1 órát.
Közben melegítsd fel a sütőt 190 fokra, mielőtt betolod a kenyeret, kend meg olvasztott vajjal. 20-25 perc alatt süsd készre. Hagyd a formában kihűlni.
A szendvicshez a bacon szeleteket süsd ropogósra egy serpenyőben. A kenyeret vékonyan szeleteld fel, vajazd meg mindegyiket. A kenyereket vajas felükkel tedd a serpenyőbe, amiben a bacont is sütötted. Az sem baj, ha benne marad a baconből kisült zsír, mert az megízesíti a kenyeret. A kenyérszeletekre helyez a sajtot, az egyikre egy szelet sült bacont is tegyél. Borítsd össze a két szeletet, majd süsd ropogósra a kenyereket - közben a sajt is megolvad belül.
Salátával, vagy zöldségekkel tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (41) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (83) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (125) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő