28 órás focaccia

Szuper levegős, puha olasz lepénykenyér. 

Amikor két etetés között nem sütök kenyeret, a szívem szakad meg attól, hogy ki kell dobni 110-120 g kovászt. Hétvégén annyira nem fűlött hozzá a fogam, hogy megint a lefolyóban kössön ki, amit kivettem a kovászos üvegből, hogy kísérlet képen sütöttem egy focacciát hűtős kovásszal. Egy borsónyi élesztőt (kb. 1 g) biztos, ami biztos alapon azért tettem bele, de bíztam abban, hogy a saját nevelésű Kovászka akkor is teszi a dolgát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nem aktiválom előtte. És tette, így készült el életem legjobb, leglevegősebb focacciája. 

28_oras_focaccia.JPG

Hozzávalók
500 g pizzaliszt
10 g só
110 g hűtős kovász
1 g élesztő
350 ml szobahőmérsékletű víz
1 evőkanál durumliszt
olívaolaj
nagyszemű só, zöldfűszerek, chilipehely

Elkészítés
A lisztet és a sót mérd ki a robotgép táljában.
A kovászt és az élesztőt teljesen oldd fel a vízben. Öntsd a liszthez, majd a gép dagasztó karjával dolgozd ki a tésztát, amíg kopogó hangot nem hallat az edény falán. A tészta tetejét kend meg olívaolajjal, az edényt takard le folpakkal, majd tedd kb. 16 órára a hűtőbe (nálam ennyi idő alatt több, mint duplájára nőtt a tészta). 
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, kend meg olívaolajjal és szórd meg durumliszttel. Borítsd bele a tésztát, olajos kézzel rendezd el a tepsiben, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Ismét takard le folpakkal és mehet vissza a hűtőbe 7-8 órára. Végül a konyhapulton hagyd még pihenni 2-3 órát.
Ha nagyjából duplájára kelt, és kis buborékok is megjelentek a tésztán, ujjaiddal nyomj mélyedéseket bele. Szórd meg nagyszerű sóval, és valamilyen zöldfűszerrel (lehet rozmaring, oregano, kakukkfű, én most azt a chilis sókeveréket használtam, amit karácsonykor készítettem) és/vagy chilipehellyel. Locsold meg olívaolajjal, majd süsd 190 fokon 35-40 percig.
Ha kiveszed a sütőből, még melegen ismét locsold meg olívaolajjal. Langyosan szeleteld fel, és kínáld bor vagy tea mellé. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (123) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) húsok (110) ital (51) karácsony (42) kenyér (81) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (123) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (63) pénteki gyors (46) reggeli (49) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (93) vendégváró (22) Címkefelhő