Sajtos croissant

A tökéletes reggel croissanttal kezdődik.  

Házi leveles tésztát régóta készítek, most viszont kipróbáltam azt a módszert, ahogy hosszú ideje a kenyereket sütöm. Vagyis külön összekeverem a nedves és a száraz hozzávalókat, majd a nedveset adva a szárazhoz kezdem összedolgozni a tésztát. A módszer Emmanuel Hadjiandreou Hogyan süssünk kenyeret című könyvéből van, és annyira bevált, hogy az összes kenyér receptemet átalakítottam, és folyamatosan kezdem az egyéb tésztákat is így gyúrni. 
Mivel így év elején nem ártott egy kis rendrakás a spejzban, a lisztek leltárjára is sor került. Egy kicsi az üveg alján  ebből, egy kis zacskó abból...., elhasználtam hát a tésztához ezeket a maradékokat. Így lehet, furcsák lesznek az arányok, de a tészta finom lett - legalább is a kóstolók szerint. Mivel számomra ez most "tiltott gyümölcs", csak  nagyokat nyelve néztem, hogy tüntetik el a tesóm gyerekei a kis francia kifliket. Egyet persze megmentettem magamnak, ami a fagyóban várja, hogy a tökéletes reggeli legyen belőle. 

sajtos_croissant.jpg

Hozzávalók - kb. 16 darabhoz
125 ml langyos tej
30 g élesztő
90 ml víz
2 szobahőmérsékletű tojás
25 g teljes kiőrlésű rozsliszt
110 g teljes kiőrlésű liszt
465 g kenyérliszt
10 g só
50 g cukor
200 g hideg vaj a rétegekhez
A töltelékhez
16 szelet mozzarella
A croissant tetejére
1 vízzel felvert tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz (elhagyható)

Elkészítés
A tejet és a vizet egy csipet cukorral langyosítsd fel, teljesen keverd el benne az élesztőt. Add hozzá a tojásokat, kézi habverővel dolgozd homogén folyadékká. 
A robotgép táljába mérd a többi hozzávalót a vaj kivételével. Add hozzá a folyadékot és a géppel készíts ruganyos, fényes tésztát. Közben a vajat sütőpapír között nyújtsd ki vékony téglalappá.
A kész tésztát borítsd ki lisztezett felületre, nyújtsd ki 1 centi vékonyra. A vajat tedd a tészta felső kétharmadára. Ha a vaj nem fedi be teljesen a tésztát, a kezeddel egyengesd el. A vajra hajtsd rá a tészta alsó részét, majd erre hajtsd rá a tészta felső, vajas részét. Így tészta-vaj-tészta-vaj-tészta rétegeket kapsz. Egy sodrófával középről inkább ütögetve, mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagold folpakkba, tedd a hűtőbe 1 órára, hogy a vaj megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet négy-öt alkalommal ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 40-50 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest 90 fokkal forgasd el a tésztát, így alakulnak ki a rétegek.
Ha elkészült a tésztád, lisztezett felületen nyújtsd ki ujjnyi vastagra, vágd fel háromszögekre. Minden háromszög közepére tegyél egy darab mozzarellát, majd tekerd fel. Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, kend le mindegyik tetejét vízzel felvert tojással, szórd meg szezámmaggal. 
200 fokra előmelegített sütőben süsd készre 12-15 perc alatt. 

TIPP
Ha nem fogy el egyszerre ekkora mennyiség, újrazárható nylon tasakban lefagyaszthatod őket akár darabonként. Csak elő kell venni, hagyni, hogy a tasakban kiengedjen kb. 15-20 perc alatt és máris ott a friss sajtos croi reggelire. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (119) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) húsok (109) ital (50) karácsony (42) kenyér (78) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (122) leves (50) négy szuper (23) nektek (48) pastamía (61) pénteki gyors (46) reggeli (49) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő