Stollen

Püspökkenyér rengeteg kandírozott gyümölccsel és marcipánnal.

Gyerekkoromban sokszor sütöttünk püspökkenyeret, vagyis Stollent, nem csak Karácsonykor. A német sütemény azonban kifejezetten egy karácsonyi finomság, nevét is onnan kapta, hogy formája a bepólyázott, újszülött Jézusra emlékeztet. Németország szinte minden tartományának megvan a maga receptje, a leghíresebb a Dresdner Stollen, vagyis a drezdai változat, ami marcipánnal készül. 

img_8186.jpg

Hozzávalók
100 g aranymazsola
25 g aszalt áfonya
1 narancs leve
4 cl brandy
125 ml 3,5% tej
1 evőkanál cukor
25 g friss élesztő
275 g kenyérliszt
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt zöld kardamom
1 csipet só
1 tojás
50 g puha vaj
40 g kandírozott gyümölcs és gyümölcshéj (vegyesen)
40 g koktélcseresznye felaprítva
50 g mandula felaprítva
200 g marcipán

Elkészítés
A narancs levét melegítsd össze a brandyvel, majd öntsd le vele a mazsolát és vörösáfonyát. Legalább egy órát áztasd, hogy megpuhuljanak.
A tejet langyosítsd meg a cukorral, morzsold bele az élesztőt és futtasd fel benne.
A lisztet a fűszerekkel és a sóval keverd össze a robotgép táljában. Add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, majd a gép dagasztó karjával dolgozd össze a tésztát. Amikor összeállt, adagold hozzá a vajat is, 10-12 perc alatt dagassz fényes, ruganyos tésztát. A végén keverd bele a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát is. Adj hozzá 1-2 evőkanállal a narancsos léből (a maradékot teába öntve használhatod fel). Letakarva keleszd 1 óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztát borítsd ki lisztezett felületre, nyújtsd ki ovális alakúra úgy, hogy középen a tészta vastagabb, a szélein vékonyabb legyen. A marcipánból formázz rudat, fektesd a tészta közepére, majd hajtsd rá a tészta alsó, hosszabbik felét, utána a felsőt is. Letakarva pihentesd 30-40 percet, közben melegítsd fel a sütőt 160 fokra.
A Stollent 25-30 perc alatt süsd készre a meleg sütőben. Rácson hagyd kihűlni, majd porcukorral megszórva tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (119) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (109) ital (50) karácsony (42) kenyér (78) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (121) leves (50) négy szuper (23) nektek (48) pastamía (61) pénteki gyors (46) reggeli (49) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő