Székelykáposzta gőzgombóccal

A gőzgombóc nem csak édesség lehet, tökéletes köretnek is. 

A gőzgombócról a sípályák hüttéi jutnak eszembe, a mák és a vanília szósz, vagy jó sok csokoládé, ahogy eddig én készítettem itthon. A gőzgombóc, azonban egy olyasmi kenyérféle, mint a szlovák knédli, amit köretként kínálunk szaftos húsételek mellé. Gondoltam hát egyet hétvégén, és ahelyett, hogy a székelykáposztát kenyérrel tunkolva ettük volna, gőzgombócot készítettem hozzá. Így sem okozott csalódást a gőzgombóc, és rettentően laktató volt. Igazi téli, vasárnapi ebéd. 

szekelykaposzta_gozgomboccal.jpg

Hozzávalók a székelykáposztához - 4 főnek
2 szelet füstölt szalonna
1 fek vöröshagyma
40 dkg sertéscomb felkockázva
60 dkg savanyúkáposzta
2-3 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál füstölt pirospaprika
2-3 dl víz
3-4 babérlevél
só, bors
kb. 2 dl tejföl

Hozzávalók a gőzgombóchoz - 4 db
25 dkg liszt
1 tojás sárgája
175 ml langyos tej
30 g cukor
egy csipet só
15 g élesztő
olaj a gombócok kenéséhez

Elkészítés
A szalonnát kockázd fel, majd egy nagy fazékban kevés olajon párold üvegesre.
Közben pucolt meg a vöröshagymát, aprítsd fel, majd add a szalonnához. Párold őket együtt tovább. Ha a a hagyma kezd színt kapni, add hozzá a húst és süsd fehéredésig. Ekkor sózd, borsozd, és fűszerezd a kétféle paprikával. Pirítsd pár percig, majd öntsd fel a vízzel. 
A savanyúkáposztát folyóvíz alatt mosd át, majd tedd a többi hozzávalóhoz a fazékba. Keverd össze, félig lefedve kis lángon főzd 3-4 órát. 
Ha elkészült, a levéből vegyél ki egy kis tálba, adj hozzá tejfölt. keverd csomómentesre. Öntsd a káposztára, forrald össze. 
A gőzgombóchoz a hozzávalókat tedd a robotgép táljába, a dagasztó karral dolgozd össze a tésztát 15-20 perc alatt. Letakarva langyos helyen keleszd duplájára. 
Borítsd ki egy lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, majd oszd négy egyenlő részre. Formázz belőle gombócokat, pihentesd kb. 20 percet. Ezalatt egy lábosban gyöngyözésig forralj kevés vizet, tegyél fölé lapos szűrőt, vagy  bambuszpárolót. A gombócok tetejét kend meg olajjal, tedd a párolóba, lefedve gőzöld 15 percig.  
A székelykáposztát szedd tányérokba, a tetejére ültesd a gombócot. Tejföllel meglocsolva kínáld.

TIPP
A bátrak egyébként meg is tölthetik a gombócot a káposztával, csak a levét kell jól lecsepegtetni. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (119) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (108) ital (50) karácsony (38) kenyér (76) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (120) leves (47) négy szuper (23) nektek (48) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (47) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő