Cruffin

A croissant és a muffin találkozása, ez a croffin.

Persze, hogy amerikai őrület a cruffin. :)  Először tavasszal hallottam róla Paul Hollywood City Bakes (A város ízei) című műsorában. A neves angol pék utazásai során a különböző kenyereket és pékárukat kutatja fel. San Fraciscoban járva mutatja be a cruffint, amit egy helyi pékségben készítenek. Annyira népszerű, hogy reggel nyitás előtt sorszámot osztanak, fejenként 2 darab vásárolható egy alkalommal. Aki nem kap sorszámot, annak aznap nem jut a croissant és muffin párosításából készült édességből. 
Sok vendégem érkezik San Francisco-ból, de körükben kicsit sem népszerű a cruffin. Miután hallottam erről, mindenkit megkérdeztem, mit gondol róla, és fiatalok, idősek egyöntetű véleménye volt, hogy nem értik a felhajtást, és soha nem állnának be a sorba, hogy esetleg sorszámhoz jussanak. Hát én biztos ott lennék, legalább egyszer. :)
De addig sem hagy nyugodni a cruffin megkóstolásának gondolata, ezért egy ideje itthon próbálkoztam már az elkészítésével. Ez a verzió puha, szaftos lett, még másnap is finom. Ugyan az eredetivel nincs összehasonlítási alapom, de ezt még biztos sokat fogom elkészíteni.  

cruffin.jpg

Hozzávalók - 12 darabhoz
2x60 ml tej
1 csipet só
1 teáskanál méz
15 g friss élesztő
200 g sima liszt
25 g teljes kiőrlésű liszt
25 g cukor
100 g olvasztott vaj
1 teáskanál vanília kivonat
a kenéshez:
néhány evőkanál olvasztott vaj
vaníliás, vagy fahéjas cukor

Elkészítés
A tejet melegítsd langyosra. 60 ml-hez add a sót, jól keverd el. A másik részben oldd fel a mézet, majd morzsold bele az élesztőt. Letakarva hagyd, hogy felfusson.
A liszteket mérd a robotgép táljába, add hozzá a cukrot, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Ha felfutott az élesztő a kétféle tejet is öntsd hozzá, 10-12 perc alatt dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva, langyos helyen keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 6 részre. Nyújtsd ki mindegyiket hosszúkás, nagyon vékony csíkra. Kend meg őket olvasztott vajjal és szórd meg a vaníliás, vagy fahéjas cukorral. A keskenyebbik felétől tekerd fel, hosszában vágd félbe. A feleket egyesével csavard fel, mint egy csigát.
Sorakoztasd őket jól kivajazott muffin formába, letakarva keleszd duplájára. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket 20-25 perc alatt. Még langyosan forgasd vaníliás, vagy fahéjas cukorba. 
Így önmagában is isteni, de meg is töltheted, vagy a tetejére készíthetsz krémet, mintha cupcake lenne. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (119) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (108) ital (50) karácsony (39) kenyér (76) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (120) leves (47) négy szuper (23) nektek (48) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (47) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő