A legegyszerűbb fehérkenyér

Egyszerű, de annál finomabb kenyér, ami a vajtól lesz puha és omlós.

A november 1-jei hosszú hétvégén úgy jártam, hogy rosszul becsültem meg a kenyérfogyasztást, és elfogyott a hét közepén sütött kovászos. Mivel gyorsan kellett valami vacsira, nem volt idő kovászolni, de élesztő is mindig van itthon, így most egy egyszerű, és gyorsabban elkészülő kenyeret sütöttem. Az alapreceptet Paul Hollywood angol fehérkenyér receptje alapján készült, de a dagasztást a saját, bevált módszerem szerint csináltam. 

angol_feherkenyer.jpg

Hozzávalók
500 g kenyérliszt
10 g só
320 ml langyos víz
4 g friss élesztő
30 g puha vaj

Elkészítés
A lisztet mérd ki a robotgép táljában, add hozzá a sót, keverd össze. 
Egy edényben a vízben oldd fel teljesen az élesztőt. Ezt add a liszthez, majd keverd össze a géppel. Ekkor add hozzá a vajat, dagassz a géppel 10-15 perc alatt egy fényes, rugalmas tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd picit át, majd gömbölyítsd. Letakarva pihentesd 20 percet. 
A bucit a pihenő után lapítsd ki, a jobb és bal szélét hajtsd középre, majd fentről szorosan hajtsd úgy magad felé, hogy egy a szélein lekerekített téglalapot kapj. Letakarva keleszd duplájára. Közben melegítsd fel a sütőt 200 fokra. 
A megkelt kenyér tetején ejts néhány bemetszést, majd tedd az előmelegített sütőbe. Spiccelj be vizet (vagy tegyél egy kis, hőálló lábosba vizet a sütő aljára), hogy gőz keletkezzen. Süsd a kenyeret így 30 percig. Utána vedd a hőfokot 180 fokra, kicsit szellőztesd ki a sütőt (vagy vedd ki a vizes lábost), további 20 perc alatt süsd készre a kenyeret. 
Nehéz megállni, de teljes kihűlést követően vágd fel. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (129) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (49) húsok (115) ital (52) karácsony (42) kenyér (87) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (127) leves (54) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (72) pénteki gyors (46) reggeli (53) saláta (33) tipp (39) ünnep (44) vega (99) vendégváró (22) Címkefelhő