Liba aprólék leves töltelékkel

November a liba hónapja. Készítsd a levest liba aprólékból!

Tavaly Márton napon megfogadtam, hogy nem csak az év ezen szakában fogok libát enni. Hát, ez nem jött össze, mert utoljára tavaly ilyenkor készítettem libás fogásokat. Most viszont bepótólom a lemaradást és nem csak november 11-e lesz a liba lakoma napja, hanem a hónap folyamán többször fogok libát sütni. Már csak azért is, mert imádom. Lehet, ha többször ennék az évben, nem is lenne ennyire különleges, és nem várnám ennyire, hogy végre libát ehessek. 
A szokásos levest is elkészítettem liba aprólékból, a levesbetét idén - mert szeretek mindig valami újat kipróbálni - töltelék lett. Így már biztos nem fogok éhezni jövőre. :) De még senkinek sem késő összedobni egy levest.

libaaprolek_leves.jpg

Hozzávalók a leveshez
1 kg liba aprólék (idén ezek kerültek bele 2 szárny, 1 nyak, 4 láb, 2 zúza)
5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/2 gumó zeller
1 fej karalábé
1 csokor petrezselyem
fél csokor zellerzöld
5-6 szem fekete bors
3-4 szem borókabogyó
3-4 szem szegfűbors

Hozzávalók a töltelékhez
2 száraz zsömle
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyem

tej

Elkészítés
A liba aprólékot tedd egy nagy fazékba, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. A tetejéről szedd le a habot, pótold a vizet majd tedd kis lángra. 
Pucold meg a zöldségeket, darabold fel és add a húshoz, majd fűszerezd a levest (a petrezselymet és a zellerzöldet csokorba kötve tedd bele). Félig lefedve főzd 5-6 órát, míg a hús annyira puha nem lesz, hogy leomlik a csontról.
Ha elkészült a leves, vedd ki a fűszercsokrot, a zöldségeket és a húst szedd külön tálba, a levest pedig szűrd át. 
A töltelékhez a felaprított, száraz zsömléket locsold meg tejjel, hogy megszívják magukat. A hagymákat és a gombt tisztítsd meg, és aprítsd fel. Egy serpenyőben hevítsd kevés olívaolajat és kis lángon párold üvegesre a a hagymát, add hozzá a gombát és párold őket tovább. Ha elkészült, hagyd pihit hűlni. Add a kenyérhez a tojással és a felaprított petrezselyemmel együtt. Sóval fűszerezd. Jól dolgozd össze, majd csinálj belőle két bucit. Külön-külön tekerd őket folpakkba. 
A levest tedd vissza kis lángra, tedd bele a tölteléket és gyöngyözve főzd meg 20-25 perc alatt. A kész tölteléket óvatosan bontsd ki, vágd fel és kínáld a leveshez a hússal és a zöldségekkel együtt. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (119) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (108) ital (50) karácsony (41) kenyér (76) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (120) leves (47) négy szuper (23) nektek (48) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (47) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő