Fahéjas-kardamomos tekercs

Melengető, őszi ízek, puha tésztába csavarva.  

Legújabb kattanásom a (zöld) kardamom. Pár éve vettem, már nem is emlékszem, mihez, azóta parkolópályán volt. Most találtam rá újra, és teljesen odáig vagyok érte. Ízesítem vele a teát, kakaót, forralt bort, tejberizst, kuszkuszt, sütőtököt és különböző sütiket is. 
Nagyon jól illik karácsonyi fűszerkeverékekbe a fahéj, a gyömbér vagy a szerecsendió mellé, ezért a fahéjas tekercseimet is megbolondítottam vele. Eleinte egy vendégemtől kapott svéd fahéjas csiga receptet kezdtem el készíteni, aztán közben ezt-azt variáltam rajta, tovább gondoltam, és feldobtam pár extra hozzávalóval. Szerettem volna beraktározni belőle, mert igencsak megcsappant a mélyhűtő "pékség" polca, de annyira finom lett, hogy 2 nap alatt elfogyott, így süthetek egy újabb adagot. :)

fahajas-kardamomos_csiga.jpeg

Hozzávalók - 16 db tekercshez
250 ml tej
25 g élesztő
420 g liszt
70 g cukor
1 csipet só
75 g puha vaj

Töltelék
120 g puha vaj
100 g cukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál őrölt kardamom

A tetejére
1 tojás
fél marék aprított dió
2-3 evőkanál kristály- vagy dekorcukor

Elkészítés
A tejet langyosítsd meg egy csipet cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, langyos helyen várd meg míg az élesztő felfut.
Közben a többi hozzávalót - a vaj kivételével - mérd ki a robotgép táljában. Add hozzá a felfutott élesztőt is, és dolgozd össze. Dagaszd a géppel 2-3 percig. Ekkor mehet bele a vaj is. A géppel addig dagaszd, amíg fényes, ruganyos tésztát nem kapsz. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.
A töltelék hozzávalóit tedd a kézi mixer táljába, majd keverd vele habosra. 
A megkelt tésztát borítsd egy lisztezett deszkára, picit gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Kend meg a vajas töltelékkel, majd a hosszabbik oldaltól indulva tekerd fel. Vágd 16 korongra, sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire 1 centire egymástól. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.
A megkelt tekercsek tetejét kend meg felvert tojással, szórd meg a cukorral és a dióval. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. 
Teával, vagy forró kakaóval kínáld. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő