Horvátország Velencéje: Rovinj

Ősszel is érdemes Horvátország felé venni az irányt. Strandolás helyett kirándulhatunk, felfedezhetjük a városok eddig rejtett kincseit.

Horvátország eddig nekem a tengerparti nyaralást jelentette, pedig nem csak az Adriát lehet felfedezni. Gyönyörű városokat, és számos programot találhatunk országszerte, vannak köztük olyanok, melyek kifejezetten az őszi időszakban látogathatók. 

cikk13.jpeg

A Dalmát szigetvilág és városok, élen Dubrovnikkal is gyönyörűek, de az egyik gyöngyszem mégis az Isztriai-félszigeten található. Rovinj csöpp városa hosszú ideig velencei fennhatóság alá tartozott - akárcsak az Isztria nyugati része - így nagyon sok a hasonlóság közte és az olasz víziváros között. Szűk utcák, macskakő, templomok, kapuk, színes épületek, akárcsak Velencében. Az olasz kéznyomot tovább erősítette, hogy a várost az I. Világháború után ismét Olaszországhoz csatolták, Jugoszlávia része csak a II. Világháborút követően lett. Még ma is érződik a városon az erős olasz hatás, az utcatáblák két nyelvűek, és még ma is rengetegen beszélnek olaszul. 

Ezt az olasz hatást természetesen a gasztronómia is őrzi. Tésztaételek, rizotto és tenger gyümölcsei mind az olasz konyhát idézik. És itt a pizza sem turistacsalogató étel, hagyománya van a készítésének. A szardéniával, vagy tonhallal sütött verzió jellemző a városra. 

Kicsit meglepő volt az utcákat járva, hogy sok hely zárva van: éttermek, bárok és szuvenír boltok is az szezonálisan tartanak csak nyitva, de nem is bánom, mert így is volt hol enni-inni, vásárolni. Ráadásul sehol sem volt tömeg, Lehetett napközben is üres utcákat fozótni. :)

Piac
A piac Rovinj kikötőjétől induló Carrera utca másik végében található. Egy része egész nap nyitva van még ősszel is. Itt főként gasztro szuveníreket vásárolhatunk: mézet, szarvasgombás termékeket, grappát, likőröket. A levendula itt is nagy divat, a hűtőmágnestől kezdve kis levendula zsákokig, minden megtalálható. És persze egyéb ajándékokat  - pl. hűtőmágnes - is megvásárolhatjuk itt.
A piac számomra izgalmasabb része reggelente van nyitva délig. Itt vehetünk helyi termékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és halakat.

cikk03.jpeg

cikk02.jpeg

Ez utóbbiból hétköznap nagyobb a kínálat, mint hétvégén, de akkor is minden friss. Vásárláskor érdemes megnézni az ártáblán, hogy mikor fogták a halakat, tengeri herkentyűket. Az árkülönbség két azonos termék között azt jelenti, hogy az olcsóbb 1-2 napos lehet. Ha halat szeretnénk venni, érdemes korán menni, hogy minél nagyobb kínálatból választhassuk. De megéri korán kelni, mert olyan halakat is árulnak, mint  a skorpióhal, vagy a tonhal, amit gyorsan elkapkodnak.  

cikk10.jpeg

cikk11.jpeg

Éttermek
A Promenád telis-tele van éttermekkel, egyik éri a másikat. A kínálat nagyjából minden helyen ugyan az: kagyló tál, rák tál, tintahal tál, vegyes haltál, vegyes hústál, tenger gyümölcsei tészta és rizotto. Egyetlen éttermet találtunk a kikötői sétányon, ahol kicsit más jellegű ételek voltak az étlapon. A Sidro étteremben töltött tintahalat, tonhal steaket és politpot is lehetett kapni. Végül ezt a helyet nem próbáltuk ki, mert találtunk sokkal hangulatosabb éttermet. 
Érdemes a kikötőtől elindulni a kis utcákon befelé, mert sokkal hangulatosabb helyeket lehet találni. Így bukkantunk a La Puntulina étteremre, ami közvetlenül a tengerparti sziklákra épült. Néhány asztal a sziklákon kialakított teraszra van felállítva.

cikk14.jpeg

Még szezonon kívül is érdemes volt helyet foglalni, mert sokan keresik fel ezt a helyet. Az étlap is változatosabb, így kóstoltam itt grillezett aranydurbincsot és grillezett polipot.

cikk08.jpeg

cikk07.jpeg

Az étterembe be lehet ülni csak egy pohár italra is, a borkínálat széles, van külön borlap is, a koktélokból - hiába hirdeti magát koktélbárnak - csak olyan az italokat kínálnak, mint a Mojito, vagy az Aperol Spritz.Ha valaki borozik a helyi malvasia nevű fehérbort érdemes megkóstolni, a vörösek kedvelőink pedig a plavac malit ajánlom. A fehér egy fűszeres, mely Rovinj bora, míg a vörös elég testes. 

Kávézók, cukrászdák, fagyizók
Hiányoltam az olyan kis kávézókat, mint amikkel Pest szerte találkozhatunk. Nincs egy olyan igazi kis hely, ahova be lehet ülni egy kávéra, limonádéra, sütire, vagy péksüteményre. Cukrászdát sem láttam, ahogy tortákat, vagy desszerteket kínáló helyeket sem, amiből azt a következtetést vontam le, hogy a horvátok nem egy édesszájú nép. :)
Az éttermek egy része kínált reggelit, ami általában angol típusú reggeli, vagy croissant volt. Kávét pedig elvitelre lehet a pékségekben találni Sok helyit láttam kis papírpoharakkal az utcán munkába sietni - úgy látszik ők otthon reggeliznek. 
A fagyizókból viszont annál több van, sokszor akkora kínálattal, hogy alig bír az ember választani. :) A legfinomabb fagyik a Sweet corner nevű helyen ettem. A ricotta fagyit nem szabad itt kihagyni!

Pékségek 
A kávézók helyett pékségekkel van tele a város. Természetesen a már nálunk is ismert mlinar is van, de igyekeztem újakat felfedezni.
A kínálat mindenhol azonos: hússal, sajttal, vagy spenóttal töltött burek, húsos táskák, fánkok, rétesek, kukoricás kenyér, pacsni alakú sós falatka, aminek állaga és tésztája is olyan, amint a mi sós perecünkké. Ez legutóbbi a legfinomabb a  Pekara dan i noc pékségben volt (Giosue Carduccia utca). Bureket több helyen is ettem, a legfinomabbat, ráadásul hatalmas adagot a Carrera utcában a Campitelli tér közelében ettem. A kis csavart forma helyett itt hatalmas serpenyőben sütötték és negyedbe vágva kínálták. 

cikk09.jpeg

Bevásárlás
Ha valaki apartmanban száll meg, és magára főz, nem kell aggódni a bevásárlás miatt. A nálunk is ismert Lidl és Spar is van szinte minden városban, én azonban ha Horvátországban járok a Plodine-ban vásárolok. A város szélén található egy nagy központ, ahol minden létező áruházlánc üzlete megtalálható, így van Plodine is. Széles a választék, sok a horvát hús, sajt és hal termék, amikből is haza is hozok rendszeresen. 
A városban, a kis utcákban is találni kisebb-nagyobb Konzum áruházakat, ahol az alapélelmiszereket be lehet szerezni (mivel a Konzum a Spar csoport tagja a mi Spar City áruházainkhoz hasonlítanám). 

Street food
Annak örültem, hogy nem lepték el a várost, a hamburgerező, vagy ázsiai ételeket, elvitelre kínáló helyen. Abban azonban csalódtam, hogy egy kis halsütő, vagy olyan hely sem volt, ahol helyi, az utcán séta közben is fogyasztható falatokat kínáltak volna.

Azoknak, akiknek nem fontos, hogy a legtrendibb helyeket  - mint a Bar Valentino, vagy a b052 - járják végig és nem a strandolás, sokkal inkább a város vonzza őket Rovinjba, az őszi időszakot javaslom. A város csendes, nincs sorban állás, tömeg és tülekedés, mégis lehet jókat enni és átélni a horvát-olasz életérzést. 
Ha már Rovinjban van az ember, érdemes a közeli Pulát és Porecet is meglátogatni. Fél-fél nap mindkét városban elegendő ahhoz, hogy körbejárjuk és megnézzük a római kori emlékeket. 
Aki pedig aktívabb időtöltésre vágyik, kirándulhat a közeli Motovun erdőbe, de találni néhány cseppkőbarlangot is a környéken. A felfedezéshez ajánlom az Airbnb-n keresztül foglalható experience programokat, melyeket helyi magánszemélyek kínálnak, így még közelebbről ls egy személyes oldalról ismerhetjük meg a környéket és a helyi embereket, kultúrát. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő