Sütőtökös lasagne

A lasagne nem csak hússal készülhet. A sütőtökös egy igazi őszi verzió.

Volt még itthon egy zacskó tintahal tintám, aminek a héten lejárt a szavatossága. Ugyan azokhoz az ételekhez szoktam feketére színezni a tésztát, amikhez halat, vagy valamilyen tenger gyümölcseit készítek, de a fekete-narancssárga kontraszt is elég jól mutat, így adta magát, hogy a sütőtökös lasagnét most fekete tésztával készítsem. 
Attól nem kell tartani, hogy hal íze lesz az ételnek, mert a tinta csak színt ad. De még milyet! :) 
Ha érdekel a tésztakészítés, várlak következő workshopomon október 5-én a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.). További információért írj a varosikonyha.blog@gmail.com címre. 

 sutotok_lasagne.jpg

Hozzávalók
1 sütőtök
250 g durumliszt
2 L-es méretű tojás
10 ml tintahal tinta
40 g vaj
40 g liszt
4 dl szoba hőmérsékletű tej
só, bors, zsálya

Elkésztés
A tököt darabold fel, a magjait kapard ki. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd süsd 190-200 fokon 35-45 percet, amíg a tök puha nem lesz. A sütőtök húsát kapard ki a héjából egy tálba, botmixerrel pürésítsd. Sózd és borsozd. 
A lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, majd add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát. Ha a tészta ragacsos, adj hozzá lisztet, ha száraz, kevés vízzel dolgozd össze.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra (a tésztakészítésről részletesebben itt olvashatsz). Vágd fel a tésztát tenyérnyi téglalapokra. 
A vajat olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverd csomómentesre. Apránként, miközben folyamatosan kevered, add hozzá a tejet. Tedd kis lángra, sózd, borsozd és ízesítsd zsályával. Kevergetés mellett főz addig, amíg a mártás be nem sűrűsödik. 
A lasagne tepsit vajazd ki, béleld ki egy adag tésztával. Kend meg a besamel mártással, majd a krémes sütőtökkel. Mehet rá egy újabb réteg tészta, mártás és sütőtök. Végül tészta és besamel. 
Tedd 180 fokos sütőbe először letakarva 20-25 percre, majd takarás nélkül további 10 percre.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő