Őszi focaccia

Szőlővel és rozmaringgal. 

A focaccia az egyik kedven olasz kelttésztás rágcsám. Aza a jó benne, hogy évszakonként változó, mivel is készíthetjük. Ősszel sosem hagyom ki a szőlős változatot, ami mellé most egy kis rozmaringot is dobtam.

 focaccia07_fb.jpeg

Hozzávalók 6-8 személynek
50 dkg BL80 liszt
10 g só
12 g friss élesztő
350 ml langyos víz
10 dkg szőlő
1 ág rozmaring
2-3 evőkanál durum- vagy rétesliszt
nagyszemű tengeri só
olívaolaj

Elkészítés 
A lisztet mérd ki a robotgép táljában, add hozzá a sót és keverd össze. Egy másik edénybe öntsd a vizet, morzsold bele az élesztőt, majd oldd fel teljesen. Az élesztős vizet add a liszthez, a robotgép dagasztó karájával 10-15 perc alatt készíts lágy, ruganyos tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten pihentesd 30 percig.
Egy 32x35 cm méretű tepsit béleld ki sütőpapírral, szórd meg a durum- vagy rétesliszttel. Az enyhén megkelt tésztát borítsd bele, a kezeddel egyengesd el a tepsiben. Ujjaiddal készítsd kis mélyedéseket a tészta teljes felületén, locsold meg olívaolajjal. A tésztát így pihentesd 5 percig.
Közben a szőlőt mosd meg, szárítsd le, a szemeket vágd félbe. A rozmaring leveleit húzd le a szárról. Sorban rendezd el a tésztán a felezett szőlőszemeket, majd szórd meg a rozmaringgal ésnagyszerű tengeri sóval. Konyharuhával letakarva keleszd 45 percig.
A duplájára kelt focacciát 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. Még melegen locsold meg olívaolajjal. 
Felkockázva, teával, vagy borral kínáld.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő