Bagel - kovásszal

A lyukas közepű zsömlék kovászos verziója.

Sokszor sütök bagelt, mert nagyon szeretem ezt a kis lyukas közepű zsömlét. Eddig általában élesztővel készítettem ezt is (a receptet itt találjátok), de most eljött az idő, hogy ezt is kipróbáljam kovásszal.
Nemrég Smuczer Hanna blogján olvasam, hogyan lehet fagyasztani a péksütitek úgy, hogy azok tényleg frissek maradjanak. Így elkezdtem feltölteni a mélyhűtőt zsömlékkel, kenyérrel. A megsütött és kihűlt pékáruk jól zárható zacskókban adagonként - 1-2 zsömle, kenyérszeletek zsírpapírral elválasztva - dideregnek már, hogy mindig annyit tudjak kivenni és felolvasztani, amennyire épp szükség van. A kiolvasztás is egyszerű: a zacskóban történik a konyhapulton, semmi mikró, semmi sütő, vagy pirító, és lássak csodát, tényleg múködik! Szuper friss marad minden. 
Mivel a bagel is a fagyasztónak készült, jobbnak láttam élesztő helyett kovásszal dolgozni. Persze egyet azért megkóstoltam sütés után, és hát nem kellett csalódnom: a kovász jellegzetes ízétől a bagel is csak finomabb lett. 

bagel_kovasszal.jpeg

Hozzávalók - 12 darabhoz
450 g BL55 liszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
10 g só
180 g aktív kovász
245 ml víz
A bagel előfőzéséhez: egy lábos víz, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál só
A bagel szórásához: 2 evőkanál szezámmag

Elkészítés
Először készítsd el az aktív kovászt:
A hűtőben tartott kovászodból vegyél ki 10 g-t, etesd meg 10 g liszttel és 10 g vízzel. Érleld a konyhapulton 8-10 órát. Ha buborékos, ismét etesd meg most már 60 g liszttel és 60 g vízzel. Érleled további 8-10 órát (én az első etetést reggel végzem, a másodikat este).
A liszteket és a sót mérd ki a robotgép táljában, keverd össze. Egy másik tálban teljesen oldd fel a kovászt a vízben. Ezt add a lisztekhez, majd a gép dagasztókarjával dolgozd fényesre. 
A tésztát letakarva a konyhapulton pihetesd 2-3 órát. 
Utána borítsd ki egy lisztezett deszkára, formázz egy hurkát, majd oszd 12 részre. A részeket egyesével gömbölyítsd, majd lapítsd ki, a közepébe pedig készíts lyukat (ehhez én egy lime törőt szoktam használni). Kézzel igazíts a bagel formáján, amjd tedd lisztezett felületre. Járj el így minden kis tészával, majd a kész bageleket letakarva pihentesd kb. 1 órát. 
Ezalatt melegítsd fel a sütőt 190 fokra. Egy lábosban forralj vizet, add hozzá a sót és a mézet. A bageleket 30 mp-ig fürdesd meg a forró vízben, majd sorakoztasd egy tepsire/sütővasra. Szórd meg mindegyik tetejét szezámmaggal, 15-20 perc alatt süsd aranybarnára. 

TIPP
A szezámmag helyett, szórhatod mákkal, napraforgómaggal, lenmaggal, vagy fekete szezámmaggal is.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő