Tahini

Pirított szezámmag krém. 

Emlékszem, amikor először hallottam a hummuszról. Huszonéves voltam, az akkori munkahelyemen az egyik kolléganőm készített otthon és hozott kóstolót az irodába. Amikor megkérdeztük, mi van benne, nem is értettem a tahini szót, mert korábban sosem hallottam róla.
Emlékszem, amikor először csináltam otthon hummuszt. Már tudtam, mi a tahini, de felkutattam Pestet, hogy a megfelelő állagú és kiszerelésű krémet megtaláljam.
Emlékszem, amikor Havas Dórát láttam a tévében házi tahinit készíteni. Na, ott lett az egyik kedvenc és szinte minden kence alapja. Nem csak a hummuszba, minden zöldségkrémbe teszek, ezért a hűtőben mindig van egy kis befőttesüvegben házi tahini. Sokáig eláll, csak egy ujjnyi olajat kell a tetejére önteni. 
Te is nagyon egyszerűen elkészítheted.

tahini.jpeg

Hozzávalók
20 dkg szezámmag
4-5 evőkanál szezámolaj

Elkészítés
A szezámmagot egy serpenyőben pirítsd aranybarnára. Hagyd kicsit kihűlni.
Ha már langyos, tedd a késes robotgépbe, és dolgozd addig, amíg a szemek ki nem engedik az olajtartalmukat és krémes nem lesz (ez 10-15 perc is lehet a gép teljesítményétől függően). Adj hozzá pár kanál szezámolajat, krémesítsd tovább a géppel. 
Öntsd egy befőttesüvegbe és tedd hűtőbe felhasználásig.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő