Túrós batyu

Kovászos kelt tésztából, ami még másnap is puha.

Ha túrós batyu, vagy kakaós csiga, nálam örök dilemma, hogy kelt-, vagy leveles tésztából készüljön. Vannak olyan pékségek, ahol mindkét változatban kapható mindkét süti, és, ha megkérdezik, hogy melyiket kérem, csak állok bambán, mert nem tudok hirtelen dönteni. :)
Otthon is kísérletezgetek mindkét tésztával, hol így, hol úgy csinálom. A legújabb szint, hogy a kelt tésztát is kovásszal kezdtem érlelni. Az eredmény pedig egy olyan tészta lett, ami másnap is puha, és még harmad nap is ehető, csak egy kis rámelegítés kell.

turos_batyu.jpg

Hozzávalók - 16 db-hoz
A tészta
450 g BL 55 liszt
50 g  teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g cukor
1 csipet só
180 g kovász
260 ml tej
2 szoba hőmérsékletű tojás

A töltelék
300 g túró
1 tojás 
1 citrom héja
1/2 teáskanál rum, vagy aroma
1 csomag vanilin cukor
3 evőkanál cukor
50 g mazsola, vagy aszalt gyümölcs

Elkészítés
A liszteket mérd ki a robotgép keverőtáljában, add hozzá a cukrot és a sót, majd jól keverd össze.
A langyos tejhez add a kovászt és teljesen keverd el benne. Add hozzá a tojást, kézi habverővel, vagy villával ezt is keverd el a tejben (nem kell habosra felverni).  
A tejes keveréket öntsd a lisztekre, a robotgéppel dagassz belőle fényes, ruganyos tésztát.
Tipp a robotgéphez
Alacsony fokozaton dolgozd össze a hozzávalókat, majd közepes fokozaton dagaszd 8-10 percig, vagy amíg a tészta el nem válik az edény falától, és kopogó hangot nem hallat, ahogy a tál falának ütődik.
A bedagasztott tésztát hagyd a tálban, takard le egy konyharuhával, pihentesd a konyhapulton 4-5 órát, közben óránként hajtogasd át: nyúlj a tészta alá, húzd ki, majd hajtsd a szemközti oldalra, ezt 90 fokonként ismételd meg, amíg körbe nem érsz (ez négy mozdulat). Azt utolsó kör hajtás után pihentesd a tésztát 60 percig. Közben keverd össze a töltelék hozzávalóit. Ha túl hígnak érzed a tölteléket, morzsát, vagy búzadarát adhatsz hozzá, ami felszívja a felesleges folyadékot.
A tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, majd vágd fel 16 négyzetre. Mindegyik közepére helyezz a töltelékből egy kanállal. A szemközti széleket középen csippentsd össze, majd sorakoztasd az így elkészült batyukat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Letakarva pihentesd 30 percet.
Mielőtt a 180 fokos sütőbe tolod, a tetejüket kend meg egy kanál vízzel felvert tojással. 20-25 perc alatt készre sülnek.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő