Kenyérünnep

Augusztus 20-a az új búzából sütött első kenyér ünnepe is. 

Az Államalapítás ünnepe mellett augusztus 20-a gasztronómiai szempontból is kiemelkedő nap. Minden évben erre a napra, vagyis Szent István napjára sütötték a tavasszal vetett, júliusban aratott búzából készült kenyeret. A hagyomány szerint szalaggal átkötötték, felszentelték, majd csak ezután fogyasztották el. Ezért augusztust a kenyér havának is nevezik. 
A Balaton-felvidék tele van szántóföldekkel, arra járva hétről-hétre érdekes volt megfigyelni a nyár során a változásokat. A növekvő gabonát, majd a gyönyörű, búzával, árpával teli földeket, látni az aratást, majd az üres mezőket. Most pedig, hogy elkészült az új liszt, jöhetnek a jobbnál jobb kenyerek. A legújabb verzióm az olasz, húsvéti Casatiello Napoletana (recept itt) ihlette pecorinos, oreganos kenyér. A lisztek arányát elsőre nem így terveztem, de úgy esett, hogy liszt nélkül maradtam. 290 g-nál megállt a mérleg az utolsó szem kenyérliszt alatt, és a spejzban sem volt már újabb adag sima kenyér-, vagy finomliszt. De a véletlenek - amik ugye nincsenek - szülik a legjobb dolgokat és a legfinomabb ételeket, így ezt a kenyeret is. A majdnem fele-fele arányú teljes kiőrlésű kenyér isteni lett, a töltelékkel pedig pont olyan ünnepi, ahogy terveztem. :)

pecorino_oregano_kenyer.jpg

Hozzávalók
100 g aktív kovász
380 g víz
290 g BL80 kenyérliszt
210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
10 g só
50 g pecorino sajt
1 teáskanál oregano

Elkészítés
Délelőtt aktiválom a kovászt:
kiveszek a hűtőben lévő anyakovászból 10 grammot és megetetem 10 gramm liszttel és 10 gramm vízzel. A konyhapulton hagyom érni 8-9 órát. Az idő elteltével, újra megetetem 35 gramm liszttel és 35 gramm vízzel. Éjszakára a konyhapulton hagyom, hogy aktiválódjon. 
Kenyértészta bekeverése: a robotgépem táljába beleszitálom a kétféle lisztet, hozzáadom a sót és összekeverem. Egy másik tálba öntöm a kimért vizet, majd teljesen feloldom benne az akítv kovászt. A folyadékot a liszthez adom, a gép dagasztó karjával pedig addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától és kopogó hangot nem hallatt.
Hajtogatás: a tésztát a robotgép táljában hagyom, letakarom egy konyharuhával. 40-60 percenként áthajtogatom - a tészta alá nyúlok az egyik oldalon, kihúzom, majd a szemközti oldalra hajtom, ezt 90 fokonként megismétlem, amíg körbe nem érek - a harmadik kör hajtásnál hozzáadom a kockázott pecorino sajtot és a szárított, morzsolt oreganot. Még kétszer megismétlem a hajtást (összesen ötször hajtom a tésztát), az utolsó hajtás után 60 percet pihentetem a tésztát.
Formázás/utolsó kelesztés: a tésztát  egy lisztezett felületre borítom, gömbölyítő mozdulatokkal kerek cipót formázok belőle. Kilisztezett szakajtóba teszem a felső oldalával lefelé, konyharuhával letakarom, a pulton kelesztem 4-5 órát. 
Sütés: a sütőt felmelegítem 200 fokra a vas lábossal együtt, amiben a kenyeret fogom sütni. A kenyeret egy sütőpapírra fordítom a szakajtóból, bemetszést ejtek a teteéj, majd a papír segítségével óvatosan a forró vaslábodba helyezem. 30 percig a fedővel sütöm a kenyeret, majd leveszem azt, a sütőt 180 fokra állítom, és további 20 percig sütöm a kenyeret. Ha az alja kong, akkor készült el.  

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő