Pulled pork taco
2019. augusztus 19. írta: Városi konyha

Pulled pork taco

A legfinomabb, lassan sült serétshús tex-mex módra. 

Annyira szeretem a külföldieknek tartott workshopjaimat. A világ szinte minden tájáról jártak már nálam, ami lehetőséget ad arra, hogy megismerjek más kultúrákat és természetesen a gasztronómiát. Az utóbbi hónapokban több mexikói vendégem is volt, akik panaszkodtak a budapesti mexikói éttermek kínálatára. Elmodásuk alapján ugyanis az itt kapható, mexikóinak mondott ételeknek semmi köze az autentikus, helyi gasztronómiához. :) Inkább tex-mex (vagyis amerikai) ízvilág, megspékelve némi magyaros hozzávalóval, hogy a mi szájízünknek is fogyasztható legyen a taco, a burrito, a quesadilla. 
Mindig is nagy vágyam volt eljutni Mexikóba, egy-egy ilyen beszélgetés után pedig azonnal pakolnék és ülnék fel az első gépre. Ez persze várat még magára, de addig is beköltöztetem Mexikót a konyhába és kísérletezem itthon a hun-tex-mex ízvilággal. :)

pulled_pork_taco.jpg

Hozzávalók
A taco kagylókhoz (12 db)
200 ml liszt
40 ml meleg víz
5 ml olaj
csipet só
1 késhegynyi sütőpor

Hozzávalók a pulled porkhoz
500 g sertéscomb
bbq rub fűszerkeverék (recept itt)

Hozzávalók a taco összeállításához
kovászos uborka
lilahagyma
balzsamecet
salsa szósz
pirított hagyma

Elkészítés
A combot tisztítsd meg, ha szükséges, majd dörzsöld be a fűszerkeverékkel. Tedd egy sütőzacskóba, locsold meg kevés olajjal, zárd le és tedd 120 fokos sütőbe. 4-5 órán keresztül süsd, majd nyitsd ki a sütőzacskót és további 35-40 pecre tedd vissza. Közben 3-4 alkalommal locsold meg a húsból kisült zsírral. 
A tacohoz a hozzávalókat keverd össze, és gyúrj egy ruganyos tésztát. Oszd 12 részre, a darabokat gömbölyítsd, majd nyújtsd ki kör alakúra. Száraz serpenyőben pár perc alatt süsd meg őket egyesével. Ahogy kiveszed a serpenyőből a kész tacot, egy cannoli formára, vékony nyújtófára, vagy limetörőre tekerd fel félkör alakban, és állítsd két pohár közé. Így hagyd kihűlni, és megtartja a formáját.
A lilahagymát pucold meg, vékonyan karikázd fel, majd locsold meg néhány kanál balzsamecettel. Pácold benne 1-1,5 órát.
A taco összeállítása: a combot két villával szedd szálaira, az uborkát karikázd fel. A taco alját kend meg salsa szósszal, halmozz rá a húsból, a balzsamecetes lilahagymából, majd szórd meg uborkaszeletekkel és a pirított hagymával.

süti beállítások módosítása