Házi passata

Az olasz paradicsomszószt, ami minden ragu és paradicsomos étel alapja, házilag is könnyen elkészíthetjük. 

A paradicsom az olasz konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, de bármennyire is hihetetlen Olaszországban nem mindenhol főznek vele. Mivel északon, az Alpokban alacsony a napsütéses órák száma, itt nem terem meg a paradicsom, vagy a citrom. Helyette fakó színű zöldségeket - krumplit, káposzta féléket -  és tejtermékeket fogyasztanak. Ez a Cucina Bianca, vagyis a Fehér Konyha.
Délen azonban nem létezik étel paradicsom nélkül. A pizza, a kenyérleves, a raguk mind-mind paradicsommal, vagy az abból főzött szósszal, a passatával készülnek. Édes, húsos paradicsomból, főként San Marzanoból késztik, melynek augusztusban van a szezonja. Nem csak frissen használhatjuk fel, hanem üvegekben el is tehetjük, hogy télen se kelljen lemondani a paradicsomos, olasz finomságokról.

 passata06_fb.jpeg

Hozzávalók - kb. 2 literhez
2,5 kg paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 szálzeller
10 dkg bazsalikom
2 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés
A hagymákat pucold meg és vágd nagyobb darabokra. Egy fazékban hevíts olívaolajat, dobd rá a hagymákat, kis lángon párold puhára.
Közben mosd meg a paradicsomokat és negyedeld. A zellert vágd félbe.
Ha a hagyma megpuhult, add hozzá a paradicsomot, a zellert és a bazsalikomot, forrald fel. Ekkor sózd, borsozd, majd félig lefedve kis lángon főzd 1 órát.
Hagyd kihűlni, paradicsom passzírozón passzírozd át. Az így kapott paradicsomlevet öntsd vissza a fazékba, forrald fel, majd töltsd steril üvegekbe. Az üvegeket leázva helyezd egy magas falú fazékba, öntsd fel feléig forró vízzel. Kis lángon, lefedve 15-20 percig gyöngyöztesd. Az üvegeket pokrócba tekerve hagyd kihűlni.
Felbontás után hűtőben 2-3 napig tárolható.

A recept megtaálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is. 

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (22) gasztro túra (7) halak (24) húsok (101) ital (46) karácsony (33) kenyér (68) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (112) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (54) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (30) tipp (38) ünnep (38) vega (88) vendégváró (21) Címkefelhő