Ricottás-parmezános ravioli

Fantasztikus ízek csupán néhány hozzávalóból.

Ha választanom kéne az olasz régiók ételei közül, a szegények konyhájára (Cucina Povera) esne a választásom. A legegyszerűbb, akár saját kertben megtermelt hozzávalókból a legfinomabb ételeket tudták elkészíteni. Mindez pedig nem séfek alkotta, gondosan megtervezett menü, hanem az olasz nagyik, és anyák leleményessége, mellyel túl tudták élni a legszegényebb időket is. Paradicsom, bab, fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, zsálya, polenta, gnocchi, a tengerből kifogott halak (tengerparti települések esetén), házi tészta, sajt és kenyér voltak az alap élelmiszerek. Ebből készítettek olyan egyszerű fogásokat, mint a ricottás ravioli. 

ricottas_ravioli_1.jpg

Hozzávalók - 2 főnek
170 g durumliszt
kb. 80 ml víz
200 g ricotta
50 g reszelt parmezán
só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A ricottát keverd össze a parmezánnal, majd sózd még ízlés szerint. Add hozzá a borsot és a szerecsendiót is, egy villával keverd habosra.
A lisztet öntsd egy tálba, apránként add hozzá a vizet. Eleinte olyan lesz, mint egy kása, de, ahogy a liszt veszi fel a vizet, szépen össze fog állni. Gyúrj a két hozzávalóból egy ruganyos, homogén tésztát 8-10 perc alatt. 
A tésztát oszd három részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra (a tésztakészítésről részletesebben itt olvashatsz). Vágd fel a tésztát 20 centi széles csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villával még egyszer nyomkodd le - így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót - ebben az esetben hullámos lesz a széle - vagy erre a célra készített szögletes/kerek/háromszög alakú tészta vágó formát - szintén hullámos széllel. 
A raviolikat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. 
Tedd tényérra a kész tésztát, tálalás előtt reszelj rá parmezánt.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő