Tejberizs rózsavizes pirosgyümölcsökkel

Klasszikus desszert egy kis csavarral.

Régen a tejberizst kizárólag fahéjas cukorral szerettem, ma már azonban sokkal jobban ízlik, ha savanykás gyümölcs, vagy lekvár kerül a tetejére. A különböző bogyós gyümölcsök, mint a ribizli, a szeder, vagy az áfonya mind nagy kedvenceim önmagukban és keverve is. A ribizlit például cukros tejföllel szoktam enni - sokak döbbenetére. Nagyon jó feltétek azonban a tejberizsre is, és különleges ízt adnak neki, ha rózsavízben kicsit összefőzzük őket.

tejberizs.jpeg

Hozzávalók - 4 adaghoz
2 dl rizs
1 dl víz
4 dl tej
1 rúd vanília kikapart magjai, vagy 1/2 teáskanál vanília kivonat
8 evőkanál cukor
2 marék fagyasztott, vagy friss vegyes bogyós gyümölcs
2 evőkanál rózsavíz

Elkészítés
A rizst a vízzel tedd egy lábosba és kis lángon, néha kevergetve főzd addig, míg a rizs beszívja a vizet. Ekkor öntsd fel a tejjel, adj hozzá 6 evőkanál cukrot és a vaníliát. Főzd tovább addig, amíg a tejet is magába nem szívja a rizs. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. A kész rizst kanalazd kis tálakba. 
A bogyós gyümölcsöket a rózsavízzel és 2 evőkanál cukorral tedd egy lábosba és forrald össze. 5 percig rotyogtasd, hogy lekvár szerű, sűrű állaga legyen. A gyümölcsöket kanalazd a rizs tetejére. 
Melegen és hidegen is kínálhatod.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő