Tortellini sajtmártással

Mortadellás tortellini parmezános mártásban. 

Szerintem ez egy nagyon magyar szokás, mert eddig sem Olaszországban, sem olasz szakácskönyvekben nem találkoztam azzal, hogy a tortellinit sajtmártással kínálják, de én szeretem. Passataval szokták, de nem feltétlenül kell, hogy a mortadellás töltelék ízét, elnyomja a fűszeres olasz paradicsomlé, elég a parmezános besamel mártás enyhe sóssága. 
A recept alapján ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, mert több mindent elő kell készíteni hozzá, de ez ne ijesszen meg senkit, hamar összedobható - persze a tészta töltése jár egy kis pepecseléssel. :)

Ha érdekel a tésztakészítés, várlak következő workshopomon augusztus 3-án a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.). További információért írj a varosikonyha.blog@gmail.com címre. 

tortllini_sajtmartassal.jpg

Hozzávalók a tésztához - 2 személynek
170 g durumliszt
2 tojás

Hozzávalók a mortadellás töltelékhez
10 dkg mortadella
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál panírmorzsa
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 evőkanál petrezselyem
só, bors

Hozzávalók a sajtmártáshoz
20 g vaj
20 g liszt
2 dl tej
10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés
A mortadellás töltelék hozzávalóit tedd egy késes robotgépbe és keverd össze. Ha túl lágynak érzed, panírmorzsával javíts az állagán. Egy jól formázható masszát kell kapj. 
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet a gyűrű belső oldaláról, majd ha összeálltak a hozzávalók, 8-10 perc alatt gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd 3 részre, egyesével nyújtsd ki a darabokat közepes vastagságúra. A kinyújtott tésztát vágd fel egyenlő négyzetekre (ha van négyzetes tészta kiszúród, használd azt). A töltelékből minden négyzet közepébe helyezz egy borsónyit, majd az ujjbegyedet vízbe mártva nedvesítsd meg a tésza széleit. A tésztát hajtsd félbe úgy, hogy egy háromszöget kapj, közben a töltelék körül nyomkodd ki a levegőt. Vedd kézbe a háromszöget, a felső csúcsát hajtsd magad felé, a másik kettőt pedig hátra az ujjad köré. Ezt a két végét csippentsd össze, így el is készültek a tortellinik.
A besamelhez a vajat olvaszd fel egy lábosban, majd add hozzá a lisztet és kézi habverővel keverd össze. Apránként add hozzá a tejet úgy, hogy közben folyamatosan kevered a habverővel, így csomómentes mártást kapsz. A mártást forrald fel - szintén folyamatos keverés mellet - majd add hozzá a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózd, ha szükséges.
Egy lábosban forralj sós vizet, főzd ki benne a tortelliniket. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. Forgasd a sajtmártásba, tálalad extra adag parmezánnal megszórva.  

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő