Nápolyi kenyér

Pane cafone, a kenyér, amit csak össze kell keverni, 24 órát pihentetni, majd megsütni.

Az utóbbi pár hétben teljesen rákattantam erre a dagsztás nélküli kenyérre. A receptje Gennaro Contaldo Italian Bakery szakácskönyvében található, egy igazi, régi olasz kenyérféle, amit akkor sütöttek az asszonyok, amikor nem volt idejük a hosszú dagasztásra. 
Ugyan élesztővel készül, de az egynapos kelsztésnek köszönhetően szinte már olyan, mintha kovászos kenyér lenne. Ráadásul ugyan olyan hosszan eláll, mint egy kovászos pékáru, a legutóbbi kenyeret múlt hét pénteken sütöttem, és ma – 5 nap elteltével – is finom volt.

pane_cafone.jpeg

Hozzávalók
375 g liszt
250 ml langyos víz
3 g élesztő
7 g só

Elkészítés
A langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, és keverd hozzá a korábbi masszádhoz. Egy folpakkal takard le, és szobahőmérsékleten pihetesd 24 órát.
Másnapra a tésztád teljesen buborékos lesz. Borítsd ki egy lisztezett deszkára és néhány mozdulattal formázz belőle cipót. Szakajtóban, vagy a deszkán letakarva pihentesd 1 órát, közben melegítsd fel a sütőt 220 fokra.
Ha van vaslábosod, abban süsd a kenyeret, amit a hideg sütőbe tegyél, és úgy kapcsold be.
A kenyeret tedd egy sürőpapírra, ha szeretnéd, ejts rajta bemetszést, de nem fontos. A papírral együtt helyezd a kenyeret a lábosba/sütőlemezre. A lábosban fedővel süsd 15-20 percig, majd a fedőt levéve további 10 -15 percig.
Vedd ki  a sütőből, hagyd a kenyeret 10 percig a lábosban/sütőlemezen, majd tedd rácsra kihűlni.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő