Befőzés gyorsan, egyszerűen

Felejtsd el a bolti lekvárt! 30 perc alatt finom dzsemeket készíthetsz otthon.

Emlékszem, gyerekoromban mindig az anyukám telkén készültek a lekvárok. Volt egy hatalmas fazekunk és egy óriási fakanalunk kifejezetten lekvárkészítéshez. Napokon keresztül nem csináltunk mást, csak gyümölcsöt pucoltunk, majd álltunk a tűzhely mellett és órákig kevergettük a gyümölcspürét, mire elkészült és üvegekbe lehetett tölteni.
A lekvár szeretet akkor kezdődött nálam, és a mai napig tart. El sem tudom képzelni a palacsintát valamilyen bolti verzióval anyukám sárgabarack lekvárja helyett. Szerencsére ma már ennél sokkal egyszerűbb a befőzés, tényleg elég 30 perc egy-egy adag lekvár elkészítéséhez. Köszönhető a szuper befőző cukroknak, amik ugyan tartalmaznak némi tartósítószert, de szerintem ennyi belefér. Aki pedig cukormentes lekvárt készítene, annak sem kell lemondani a gyors befőzésről, mert eritrites termékek is kaphatók. 

befozes.jpg

Mit, és hogyan készítsünk el?
Ahogy megjelenik az eper én elkezdek befőzni, és abba sem hagyom a téli narancs szezonig. Szinte az összes gyümölcsből készíthetünk lekvárt, amik nálunk nagyrészt palacsintában és kalácson végzik. A kedvenceim a már említett eper mellett a málna, a szeder, az áfonya, a meggy, a ribizli, ősszel a körte, majd a narancs. Évről évre variálom azt, hogyan teszem el ezeket a gyümölcsöket, hiszen fűszereket is adhatunk hozzájuk. A levendula, a menta, a bazsalikom, a rozmaring, a gyömbér bármelyik gyümölccsel kombinálható. 
Elkészíteni pedig nagyon egyszerű: a gyümölcsöket megpucolom, majd botmixerrel leturmixolom. Aki nem szeretné, hogy a ribizli, málna magjai benne maradjanak, az passzírozza át a gyümölcsöt, de én nem szoktam. Ezután a püré megy egy lábosba a befőzőcukrral és a csomagoláson lévő recept szerinti cukor mennyiséggel együtt. Forrástól számítva 5 percig főzőm, majd tiszta üvegekbe töltöm. Jól lezárom, 10 percre fejre állítom, majd normál állapotban hagyon kihűlni. 
Mivel az üvegek fejre állításával légmentesítjük a lekvárokat, ez egy fontos mozzanat. Jól záródó üvegeket kell használnunk. Láthatjátok a képen is, hogy régi Uncle Ben's szószos és bébiételes üvekegbe töltöm a lekvárjaimat, mert szerintem ezek az üvegek záródnak a legjobban, még sokadik használat után is. És nem termelek vele felesleges üvegszemetet sem. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (22) gasztro túra (7) halak (24) húsok (101) ital (46) karácsony (33) kenyér (67) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (112) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (54) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (30) tipp (38) ünnep (38) vega (88) vendégváró (21) Címkefelhő