Ezerarcú levendula

A levendula nem csak a kertünket, balkonunkat teszi szebbé, a konyhában is számos módon felhasználhatjuk.

Évek óta járunk Tihanyba levendulát szedni, ahol - lévén nincs kertünk - be tudjuk szerezni a következő szezonig elegendő mennyiséget. Ebből kerülnek kis csokrok a lakásba, az autóba, de készítek fűszerkeveréket, szörpöt és lekvárokhoz is használom. 
Európába a rómaiak hozták be a levendulát, Tihanyban egy gyógyszerész, Bittera Gyula telepített először levendulát 1924-ben. Amit ma is szedhetünk, az a Franciaországból származó franicia levendula, ezt hívja a köznyelv közönséges levendulának. Virága gyönyörű lila, a borok színe mély zöld. Illóolajtartalma ugyan nem túl magas, mégis aromás, így ebből sajtolják a levendula olajat.
A másik elterjedt fajta az angol levendula, melynek virága kékes, hegyes formájú, a borok ezüstös színben ragyog. Illóolaja fanyarabb, ezért ezt a fajtát érdemesebb éeszárítva fűszerként használni, vagy dísznek kitenni a lakásba. 
Ha te is beszerezted az idei csokrod, így használhatod fel. 

levendula.jpg

Szörp
A levendula szörp az egyik kedvencem. Fogyaszthatjuk magában, ízesíthetünk vele limonádét, rozét, vagy jegesteát.
2 liter vizet forralj fel 1 kg cukorral, hagyd kicsit hűlni, majd adj hozzá 80 g friss levendula virágot. Áztasd egy napig, szűrd le, újra forrald fel, és töltsd üvegekbe. 

Fűszer
Csokorba kötve száraz, közvetlen napsütéstől mentes helyen szárítsd le, majd morzsold le a virágokat. Húsokhoz kiváló fűszer, de adhatod lekvárokhoz - pl. eper, málna, áfonya, szeder - vagy süteményekhez is. 

Fűszersó
A leszárított levendulát keverheted különböző sókkal - tengeri só, alpesi só, himalája só - majd ezzel adhatsz kellemes ízt a grillzöldségeknek (sárgarépa, cukkini, gomba, édesburgonya).

Porcukor
Adj 1 evőkanál szárított levendula virágot fél kiló porcukorhoz. A porcukor 1-2 hét alatt átveszi a levendula ízét, amivel süteményeket édesíthetsz. 

Provence-i fűszerkeverék
A provence-i fűszerkeverék elmaradhatatlan hozzávalója a levendula. Azonos mennyiségben keverj össze szárított petrezselymet, rozmaringot, majorannát, oreganot, kaukkfüvet, bazsalikomot, adj hozzá fele mennyiségű levendulát. Zsályával és tárkonnyal még tovább fokozhatod az ízeket. 

Kenegető ecset
Kerti sütögetéshez a legjobb kenegető ecset a fűszerekből készült csokor. Fogj össze 8-10 szál levendulát, márts olajba, majd ezzel kenegesd a húsokat, zöldségeket. A csokrot variálhatos is zsályával, rozmaringgal, oreganoval. 

Kávé
Hűsítő jegeskávét készíthetsz levendulával, csak a lefőzendő kávéhoz kell adnod egy csipet szárított levendulát. Ha a kávét így főzöd le, kellmees aromát kap. Jéggel és kevés tejjel felöntve kínáld.

Ha kedves kaptál a levendulás finomságokhoz, Tihanyban még a hétvégéig tart a levendula szedés, de közelebb is találsz levendula mezőket, pl. a Pilisben. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő