Olívás rozsos kenyér

Az isteni ropogós héj alatt lágy olívabogyó bújik meg: ez a kenyerek királynője.  

A legjobb kenyerek azok, amikben van valamilyen fűszer, sajt, vagy olívabogyó, ahogy a mostani kenyeremben is. Persze eredetileg nem ezt akartam sütni,  de menet közben derült ki, hogy nincs elég kenyérliszt és megfeledkeztem a fokhagymáról.... Ilyenkor jön jól a kis spejz, amit fel lehet túrni tavalyi aszalt paradicsom maradék, a nyaralásból hozott olívabogyó, vagy a kertben szedett, szárított fűszerek után. Egy kis újratervezés, és máris kész egy új kenyér. :)

olivas_rozsos_kenyer.jpeg
A recept Déri Szilvi konfitált fokhagymás kenyér receptje nyomán (Kovászlakand, Boook kiadó,  https://www.boook.hu/hu/shop/deri-szilvia-kovaszkaland/ ) készült. 

Hozzávalók
100 g kovász
250 g BL80 liszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
385 g víz
11 g só
6-8 szem zöld olívabogyó felaprítva

Elkészítés
Vegyél ki 30-35 grammot az anyakovászból, etesd meg 35 g liszttel és 35 g vízzel. Szobahőmérsékelten hagyd aktiválódni. 
A három különböző lisztet keverd össze, add hozzá a vizet majd a kovászt és jól dolgozd össze. Ha a tészta már homogén, add hozzá a sót és dagaszd további 8-10 percig. 
4-5 órán keresztül kb. 40 percenként hajtogasd át a tésztát. A második körben dobd rá az olívabogyót és úgy hajogasd rá a tésztát. 
Ha a tészta közel duplájára nőtt, borítsd ki egy lisztezett deszkára, majd formázd cipó, vagy hosszúkás formára. Tedd jól kilisztezett kelesztőkosárba, majd pihentesd 8-10 órát a hűtőben. 
A megkelt kenyeret pengével vágd be, tedd 200-220 fokos sütőbe. A kenyér sütésekor először jó, ha gőz keletkezik a sütőben, ezért a sütő bekapcsolásakor tegyél egy magas falú tepsit az aljára, és amikor beteszed a kenyeret önts bele vizet. 20 perc után a sütőt szellőztesd ki, a vizes tepsit távolítsd el. Vedd le a hőfokot 180-190 fokra és süsd a kenyeret további 15-20 percig. A kenyér akkor sült meg, ha kopog az alja. 
A kész kenyeret rácson hagyd hűlni, pihenni 5-6 órán keresztül. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő