Fekete ravioli rozmaringos céklával

Kontasztos színek és elképesztő ízek.

A színezett tészták közül szerintem a legvagányabb a fekete, melyhez a tintahal tintáját használják. Az íze nem lesz halas, attól nem kell tartani, de mégis legtöbbször a halételeknél találkozhatunk vele. Színében a fehér, a rózsaszín halakhoz, a tejszínes szószokhoz passzol. Most azonban egy erőteljes lila színnel, és teljesen más ízvilággal kombináltam. Sült céklával és ricottával tölteléket készítettem, és megtöltöttem vele a fekete tésztalapokat. 

ceklas_ravioli.jpeg

Hozzávalók – 4 főnek
250 g durumliszt
3 tojás
5 ml tintahal tinta
2 nagy cékla
250 g ricotta
2 evőkanál vaj
só, bors, rozmaring

Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg olívaolajjal, sózd és bodj mellé 1-2 ág friss rozmaringot. Forgasd össze, tedd 180 fokos sütőbe, és süsd puhára. Ha elkészült, egy villával nyomkodd össze, majd keverd el a ricottával.
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, majd add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra (a tésztakészítésről részletesebben itt olvashatsz). Vágd fel a tésztát 20 centis csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villával még egyszer nyomkodd le - így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót - ebben az esetben hullámos lesz a széle - vagy erre a célra készített szögletes/kerek/háromszög alakú tészta vágó formát - szintén hullámos széllel. 
A ravoilokat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. 
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, kis lángon főzd, amíg enyhe barna színt nem kap. Dobj bele néhány levél rozmaringot, majd forgasd bele a kifőtt raviolikat.

Ha érdekel a tésztakészítés, várlak következő workshopomon június 1-jén a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.). További információért írj a varosikonyha.blog@gmail.com címre. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő