Colomba Pasquale

A galamb formájú húsvéti kalács a Panettone kistestvére. Húsvétkor minden olasz családban megsütik. 

A Colomba Pasquale a második leghíresebb olasz, ünnepi kalács a Panettone után. Az 1930-as években az a milánói cég sütötte meg először, akik a Panettonet is készítették, hogy legyen egy méltó, húsvéti párja a karácsonyi finomságnak. A galamb formát azért választották, mert az a béke szimbóluma.
Akkora sikere lett a kandirozott gyümölcsös, mandulás kalácsnak, hogy azóta egy olasz család asztaláról sem hiányozhat Húsvétkor a Colomba Pasquale. Általában reggelire fogyasztják, a maradékból pedig édes borral, vagy Amaretti likőrrel és ricottával kenyérpuddingot készítenek. 
Idén több áruházláncban is láttam a galamb formájú kalácsot - akárcsak Karácsonykor a Panettonet - de az otthon sütött sokkal finomabb. Sajnos galamb formájú sütőformát még mindig nem találtam itthon, ezért megint egy hosszúkás - loaf - formában sütöttem, de ez mit sem vesz el az ízéből. 
Ahogy a korábbi években, most is Gennaro Contaldo Italian Bakery - csak angol nyelven kiadott - szakácskönyvében található recept alapján készítem. 

colomba_pasquale.jpg

Hozzávalók az előtésztához
10 g élesztő
120 ml langyos tej
95 g liszt

Hozzávalók a tésztához
13 g élesztő
70 g cukor + egy teáskanál
2 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
110 g puha vaj
250 g liszt
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
130 g kandírozott vegyes gyümölcs

Hozzávalók a mázhoz
30 g darált mandula
50 g porcukor
1 tojás fehérje
kevés kukoricaliszt (ha szükséges)

Hozzávalók a dekorációhoz
30 g mandulapehely
kristálycukor

Elkészítés
Az előtésztát a sütés előtti este készítsd el: a langyos tejben oldd fel az élesztőt, majd keverd bele a lisztet egy fakanállal. Takard le és szobahőmérsékelten pihentesd egy éjszakát.
Másnap össze lehet állítani a tésztát: az élesztőt keverd el egy kanál cukorral, amíg folyékony massza nem lesz belőle. A robotgép keverőtáljában keverd habosra a cukrot a tojásokkal, add hozzá a folyékony élesztőt, az előtésztát, a vanília kivonatot és a puha, felkockázott vajat. A dagasztókarral kezdd el összedolgozni. A lisztet keverd össze a sóval, és adagold a tojásos keverékhez. Dolgozz a géppel, amíg egy fényess, lágy masszát nem kapsz (kb. 10 perc). Ekkor add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját, majd a kandíroztt gyümölcsöket. Jól dolgozd bele a tésztába. 
A sütőformát béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, majd letakarva szobahőmérsékleten keleszd 3 órát. 
A mázhoz keverd össze a mandulát a cukorral és a tojás fehérjével. Egy sűrű masszát kell, hogy kapj, ha nagyon híg, adj hozzá kevés kukorica lisztet. Kend be vele a kalács tetejét, szórd meg a mandulapehellyel és a cukorral, majd tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána vedd le a sütő hőfokát 160 fokra és süsd további 15 percig.
A kész kalácsot még melegen vedd ki a formából és egy rácson hagyd kihűlni. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő