Casatiello Napoletana

Nápolyi kenyér szalámival és sajttal töltve.

Ez a koszorú alakú kelt tészta egyet jelent a nápolyi emberek számára a Húsvéttal. A zsírral készült, puha rusztikus kenyér egy család asztaláról sem hiányozhat az ünnepekkor. Jellemzően Húsvét hétfőn fogyasztják, nem csak otthon, hanem akkor is, ha kirándulni megy a család - Nápoly környékén ez is szokás. 

szalamis_kalacs.jpeg

A recept megtalálható a Príma Konyha magazin áprilisi számában is. 

Hozzávalók
60 dkg BL 80 liszt
12 g só
225 g diszínózsír
300 ml víz
25 g friss élesztő
150 g olasz szalámi felkockázva
100 g pecorino vagy parmezán sajt felkockázva
150 g provolone sajt felkockázva
durvára tört bors
4 tojás a díszítéshez

Elkészítés
150 ml langyon vízben jól keverd el az élesztőt. A robotgép keverőtáljában mérd ki a lisztet, a sót, adj hozzá 50 g zsírt majd a feloldott élesztőt. A gép dagasztó karjával dolgozd össze a tésztát, közben adjhozzá még annyi langyos vizet (kb. 150 ml), amennyit felvesz a tészta. Dagaszd a tésztát 10 percig, majd a tálat fedd le egy folpakkal, és keleszd a tésztát huzatmentes helyen 3 órát.
Ha a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, gyúrd át, majd nyújtsd ki 1 centi vékony téglalapra. Az egyik szélét ujjnyi vastagon vágd le, erre a tésztára később lesz szükség. A kinyújtott lapot kend meg zsírral, szórd meg a felkockázott szalámival és a sajtokkal, majd a durvára tört borssal. A tészta jobb oldalát hajtsd be a feléig, majd a balt is, kicsit nyomkodd össze. Letakarva pihentesd 10 percet.
A behajtott tésztát kend meg zsírral, szórd meg a szalámival, a sajtokkal, majd a borssal. Most a tészta felső részét hajtsd középre, utána az alsót. Így is pihentesd 10 percet.
Jön az utolsó kenés zsír, majd a maradék szalámi, sajt és bors. A hajtást pedig ismét jobb, majd bal oldalról végezd el. Nyomkodd össze a rétegeket, majd pihentesd a tésztát ismét 10 percig.
Ezután nyújtsd ki, tekerd fel egy hosszú hurkára, formázz belőle koszorút. A félretett tésztacsíkot vágd 8 részre. A tojásokat jól mosd meg, töröld szárazra, majd nyomd bele a koszorú egymással szemközti oldalaiba. Helyezz rájuk keresztben 2-2 tésztacsíkot. Letakarva keleszd a tésztát 30-40 percet.
Kend meg a vízzel felvert tojással, tedd 160 fokos sütőbe 40-45 percre. Ha megsült, rácson hagyd kihűlni, ezután tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő